Ziua de 1 Aprilie este recunoscută popular și ca Ziua Păcălelilor. În această zi se obișnuiește ca oamenii să spună minciuni pentru a păcăli pe cineva sau de amuzament. De regulă, de 1 aprilie, se fac farse celor apropiați. Însă care e tradiția acestei zilei și cum de a apărut Ziua Păcălelilor? De ce dedicăm ziua de 1 Aprilie artei de a păcăli?
Se spune că această tradiție datează de sute de ani și oamenii continuă să păstreze acest obicei. Conform unor specialiști britanici, evident, prima farsă ”cu acte” datează din 1847, din Marea Britanie. Se spune că în acele vremuri, au fost emise bilete pentru publicul doritor de a asista la spălarea … leilor din Turnul Londrei. Însă arta înțelăciunii are originile în vremuri mult mai îndepărtate.
Se spune că ar exista două variante ce stau la baza Zilei Păcălelilor. Prima varianta ne aduce în atenție o tradiție celtică. Poporul celtic din nord-vestul Europei erau pescari pasionați. Sezonul de pescuit începea pe 1 aprilie, o perioadă în care peștii sunt foarte greu de prins. Foarte mulți pescari au fost nevoiți să mintă despre capturile lor, păcălind oamenii despre cantitatea de pește prinsă.
A doua poveste face referire la Franța din secolul al XVI-lea. Până în 1564, Anul Nou francez se sărbătorea pe 1 aprilie. Data celebrării Noului An s-a schimbat în timpul domniei lui Carol al IX-lea. Numai că, la început, nu toți cetățenii au acceptat acest lucru și au continuat să sărbătorească vechea zi de Anul Nou (1 aprilie). Ceilalți, pentru a-i tachina, le trimiteau de 1 aprilie cadouri în glumă. În timp aceste tachinări s-au generalizat și au devenit un obicei de 1 aprilie.
Voi va țineți de farse de 1 aprilie?