5 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 12 aprilie 2022! Două treimii din copiii din Ucraina au părăsit țara!


Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 11.04.2022

🪖Astăzi s-au înregistrat bombardamente în Harkov, Vinița. Severodonețk, Rubjine și alte orașe din Donbass. Alarmele antiaeriene au sunat în toate orașele mari din Ucraina. Totuși, a fost o zi un pic mai linistită decât celelalte.

🪖S-au dat lupte în orașele de lângă Lugansk și la periferia orașului Izyum. Forțele ruse sunt ținute în continuare pe loc, însă…

🪖Ofensiva rușilor în Donbas va începe in foarte scurt timp. O chesiune de câteva zile. Se pare că în acest moment 80% din forța de invazie este asamblată și tot 80% din efectivele rușilor ce au atacat Ucraina sunt destul de în firea lor.

🪖Tot astăzi aproape 3000 de persoane au fost evacuate din orașele Berdyansk și Mariupol. Ambele ocupate de ruși. De fapt, de aici înainte nu mai vorbim de ”evacuare” ci de ”deportare”. Zona este ocupată de ruși, iar în cele din urmă configurația etnică se va schimba tocmai cât să iasă la un referendum ce trebuie.

🪖În Harkov 2000 de clădiri au fost avariate structural de bombardamentele ruse până în acest moment. Peste 1600 dintre ele sunt complet distruse.

🪖Autobuzele care au fost trimise din Zaporpjia spre Donbas pentru a evacua civili sunt blocate în Vasylivka de către armata rusă.

🪖Mai multe mici convoaie cu alimente și medicamente au reușit să pătrundă în Donbass pentru a ajuta persoanele care au ales să rămână.

🪖În Brovarî, un oraș satelit al Kievului în partea de est, au fost descoperiți într-un subsol șase oameni împușcați. În acest moment nu există dovezi certe că ar fi fost împușcați de ruși. În legătură cu faptul că ucrainenii descoperă în fiecare zi și vor descoperi multă vreme de aici încolo cadavre vă las o imagine atașată. În momentul de față cei mai mulți dispăruți din orașele din nordul Kievului, orașe ce au fost bombardate sălbatic și apoi ocupate de ruși, se presupune că sunt morți sub dărâmături. Cifra finală poate ajunge la câteva mii. Este foarte dificil pentru salvatori să scormonească prin moloz având în vedere că aceste orașe în asta au fost transformate: enorme suprafețe acoperite cu moloz.

🪖Se așteaptă ca orașul Mariupol să cadă în noaptea asta, cel târziu în cursul zilei de mâine. Rușii au fragmentat apărarea și au cucerit cea mai pare parte din port. Se mai dau lupte în zona oțelăriei și în cartierele dintre oțelărie și port. Oricum, Kadîrov e beat de o lună. Atunci a cucerit el orașul ăsta.

🪖Estimările morților din Mariupol, de care vă ziceam zilele trecute par să se confirme din păcate. Surse independente au socotit în jur de 20.000 de morți, autoritățile ucrainene spun că ar fi în jur de 22.000. Numărătoarea continuă.

🪖Una dintre problemele cu care se confruntă Ucraina în acest moment este multitudinea de mine antipersonal și anti vehicule lăsate în urmă de armata rusă. De la neglijență la imaginație diabolică – o mulțime de mine și de proiectile dau bătaie de cap ucrainenilor. Câteva orașe sunt în continuare închise ( Hostomel, Bucha, Brovarî) tocmai din cauza acestui pericol.

🪖Ucrainenii au pus mâna pe 8 nave cargo și două petroliere rusești în ultimele două săptămâni.

🪖Vladimir Putin a declarat astăzi că negocierile cu Ucraina ”au ajuns într-o înfundătură”. Ieri și Lavrov a declarat că nu e foarte încântat de cum merg negocierile.

🪖Un deputat rus vrea să interzică YouTube-ul pe 10 ani în Rusia ca urmare a blocării canalului Dumei de Stat. Practic să îl sterilizeze pe trei generații. În același timp ombudsmanul Rusiei a spus că YouTube ar cam trebui cenzurat că prezintă numai porcărele la copii. Adică treaba dintre Masha și ursul se complică.

🪖Polonia a arestat un spion ruș și doi belaruși. Inițial am citit ”Polonia a arestat un spion rus și doi bebeluși” Rusul era de 18 ani în Polonia, era mic întreprinzător și spiona armata Poloniei în timpul liber

🪖UNICEF spune că două treimii din copiii din Ucraina și-au părăsit domiciliile.

Din România, în vreme de război:

  • Inflația a trecut de 10%. Mulțumim pe această cale guvernului PNSDL.
  • Un MIG 21 a avut o ”problemă minoră” la trenul de aterizare. Adică o lampă de la bord ( senzor cum spun mofturoșii) spunea că a rămas înțepenit. În orice caz, încă puțină răbdare si rămânem fără aviație și singuri.

În lume, în vreme de război:

  • Azerii iar au băut Pepsi și iar au început să se agite. Astăzi au încălcat acordul de încetare a focului cu Armenia, iar un bulibașă azer a zis că medierea internațională în problema Karabakh-ului e pistol cu apă. Au rezolvat ei cu Bayraktarele.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles