5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 14 martie 2022! Au trecut 18 zile de la declanșarea războiului din Ucraina!

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 14.03.2022

🪖Pretul petrolului a scăzut în dimineața asta la 110 $ / baril.

🪖Rusia a cerut asistență militară Chinei.

🪖Personalul tehnic de la Cernobîl este într-o așa stare de epuizare încât aceștia nu mai pot efectua operațiunile de mentenanță și de verificare a centralei.

🪖Convoiul umanitar ce trebuie de trei zile să ajungă în Mariupol este blocat în continuare la 50 de km de oraș, în Berdiansk, localitate ocupată de ruși. De frica bombardamentelor, în Mariupol oamenii efectiv gătesc și dorm pe străzi.

🪖Un bloc de 9 etaje din Kiev a fost lovit de o rachetă si a luat foc. Pompierii caută supraviețuitori. Până acum (08:30) se confirmă decesul a două persoane.

🪖Harkovul și Nikolaevul au fost bombardate în noapte și dimineața asta.

🪖De asemenea și orașul Jitomir a fost bombardat în noaptea asta. Jitomirul a devenit un hub logistic pentru a livra în estul Ucrainei provizii medicale, alimentare și militare.

🪖Orașul Rivne (în vestul Ucrainei, aproape de Luțk) a fost lovit de rachete în noaptea asta. Turnul de televiziune din oraș a fost avariat.

🪖Snihurivka, oraș mic de la nord de Herson, est de Nikolaev, a fost bombardat în noaptea asta. Mai multe clădiri rezidențiale au fost afectate. Autoritățile locale spun că ar fi oameni sub dărâmături.

🪖Astăzi coridorul umanitar din Sumi rămâne închis. Orașul a fost bombardat în cursul acestei dimineti. Cel putin o cladire rezidentiala a fost lovită.

🪖Ramzan Kadîrov și bocancii lui de la Prada au ajuns în Kiev să verifice starea lucrurilor în brigada lui Mahomed ”Schrödinger”. Mnah, coincidența facă că si ”Walie” lunetistul canadian tot în Ucraina se află.

🪖Autoritățile din Kiev se pregătesc de asediu și spun că în oraș există provizii de medicamente și alimente pentru aproximativ două milioane de oameni pentru două săptămâni.

🪖A apărut filmul complet al atacului de pe Insula Șerpilor. Apărătorii, după ce au fost obraznici cu corabia rusească au rezistat la două valuri de atacuri. Aceștia s-au predat rușilor după ce li s-a terminat muniția. Rușii au distrus farul de pe insula, stația radar, dar și multe dintre clădiri, distrugeri confirmate de satelitii de la Maxxar.

🪖Organizația Mondiala a Sănătății, prin comunicatul de ieri spune că au fost înregistrate 31 de atacuri rusești asupra spitalelor si a altor facilități medicale, 12 persoane din sistemul sanitar au fost ucise și 34 rănite. De la începutul războiului s-a înregistrat 4800 de nașteri, iar condițiile în maternități sunt foarte grele.

🪖Din cauza faptului că rachetele rusești cad din ce în ce mai aproape de granița NATO, Zelenski a început din nou să bage bățul prin gard cu ”no-fly-zone” aia…

🪖5500 de ucraineni au ajuns în Irlanda.

🪖V-am spus de trenul ala cu copii de la Harkov acum câteva zile…Ieri a plecat din Ucraina un avion special către Marea Britanie care duce pentru tratament 21 de copii bolnavi de cancer.

🪖Până acum Marea Britanie a trimis peste 650.000 de kituri medicale către Ucraina și vor trimite 500 de generatoare de curent de mare putere în curând.

🪖Autoritățile ruse s-au ținut de cuvânt și au scos Instagramul din priză la miezul nopții trecute. Cum am mai zis, acum mulți influenceri ruși vor fi în situația să facă ce nu au crezut niciodată că vor face: să muncească.

🪖Grecia și Turcia au zis că e drăguț să devină prietene având în vedere necazurile de la nord de ele.

🪖Wildberries ( un fel de Emag rusesc, Alibaba style) și-a întrerupt funcționarea azi noapte și a generat o mică panică în Rusia. Azi de dimineață, verificat de mine, funcționa, dar nu sunt tentat să cumpăr nimic.

🪖Atât China cât și Rusia au negat astăzi faptul că Rusia a cerut ajutor militar Chinei. Totuși China ”a deschis posibilitatea de a furniza arme Rusiei” – asta este o mișcare istorică.

🪖Astăzi, pentru prima data de la începerea războiului, un mic convoi de 160 de automobile au reușit să plece din Mariupol. Numărul victimelor din oraș se apropie de 2500.

🪖Rușii au avariat iar rețeaua de înaltă tensiune ce alimentează cu curent centrala de la Cernobîl. Doar ce o reparaseră…

🪖O rachetă Tochka M a precipitat astăzi în Donețk ucigând 20 de persoane. Este unul dintre cele mai controversate momente ale războiului. Ambele națiuni posedă genul ăsta de rachetă. Ucrainenii spun că este rusească si că a avut și submuniții, rușii spun că e ucraineană si au doborât-o deasupra orașului. Au fost multe victime pentu că a căzut în apropierea unui bancomant. Vom vedea zilele următoare.

🪖Negocierile de astăzi dintre ucraineni și ruși s-au terminat cu o ”pauză tehnică”. Important e că negocierile continuă și nu s-au tăiat până acum.

🪖Kievul a fost bombardat și astăzi. Ucrainenii au doborât o rachetă rusească, însă resturile acesteia au căzut peste un cartier rezidențial ucigând o persoană. Fabrica de avioane Antonov a fost, de asemenea, bombardată.

🪖În orașul Nikolev s-au dat lupte grele pe parcursul zilei de azi. Forțele ucrainene controlează în continuare orașul. Satul Snihurivka din apropiere a fost astăzi scena unor lupte violente.

🪖Orașul Harkov a fost bombardat și astăzi. Cel puțin doi morți ș un rănit au fost înregistrați.

🪖Mai mult de 20.000 de voluntari, inclusiv veterani, au ajuns sau sunt pe drum către Ucraina pentru a lupta împotriva rușilor. Un prim batalion este deja format.

🪖2.8 milioane de oameni au părăsit Ucraina până în acest moment. 1.7 milioane au ajuns în Polonia, 205.000 în Slovacia, 255.000 în Ungaria, 107.000 sunt staționari în Republica Moldova și 85.000 în România. Restul sunt mai departe, în vestul Europei.

🪖Agențiile din știri din Rusia au prezentat astăzi un pilot erou rus care a adus avionul său SU-25 înapoi la bază desi a fost serios ciufulit de o rachetă ucraineană. Practic, rușii tocmai au recunoscut că după 19 zile de război nu sunt jupâni deasupra Ucrainei cam deloc.

🪖Rusia a suspendat exportul de zahăr până la 31 august și de grâu, secară, orz și porumb până la 30 iunie.

🪖Conacul din centrul Londrei al oligarhului Oleg Deripaska a fost ocupat de anarhiști. Bine, cu largul concurs al poliției britanice, care nu s-a arătat foarte deranjată de incident. Omul ăla, totuși, la- cumpărat cu bani furați cinstit.

🪖Dimiti Peskov a spus că Meta s-a jucat cu regulile și că nu prea mai are șanse să îl bage în priză în Rusia.

🪖ONU va oferi Ucrainei un nou ajutor umanitar în valoare de 40 de milioane de dolari.

🪖Pfizer a spus că menține livrările de medicamente pentru Rusia, însă profitul obtinut va fi directionat către organizațiile ce activează în Ucraina.

🪖Germania a decis că va aloca apărării un buget de 50 de miliarde de euro. Este cel mai mare buget alocat de Germania. Totuși nu depășeste 2% din PIB.

🪖Marea Britanie a lansat programul ”Case pentru Ucraina” prin care cetățenii, fundațiile sau comunitățile care pun la dispoziție locuințe pentru refugiații din Ucraina vor primi pe lună 350 de lire.

🪖Val de depresie în Rusia după ce mai multe influencerite s-au tunat tocmai când s-a închis Instagramul. La Moscova un băiat de 0.17 tone s-a legat cu lanțuri de ușa unui magazin Mc Donalds în semn de protest față de închiderea rețelei.

Din România, în vreme de război:

  • Ieri au intrat aproape 14.500 de refugiați ucraineni în România. Cu 8% mai puțin decât sâmbătă. Până acum, de la începutul războiului, în România au intrat 412.000 de cetățeni ucraineni.
  • În vama Siret dar pe partea ucraineana un bărbat ucrainen deghizat în femeie a încercat să ajungă în România. Puștoaica a fost dibuită de vameșii ucraineni.
  • O firmă de traduceri din Botoșani efectiv s-a detașat la vama Siret. Firma traduce gratuit o mulțime de documente pentru refugiați, dar cel mai important pentru refugiații cu afecțiuni oncologice. E o chestie destul de emoțională asta. Firma se numeste Avangardia Translate și poate săriți si voi măcar cu un like la ei pe pagină.
  • În acest moment peste 200 de refugiați ucraineni s-au angajat în România. Există în continuare firme care sunt interesată să le ofere locuri de muncă.
  • Camioanele cu ajutoare trimise din Brașov au ajuns astăzi la Nikolaev.

Nu se validează

  • Orașul Harkov NU este distrus complet de ruși așa cum titrează cu litere de o șchioapa G4Media. Orașul este bombardat constant de ruși, însă distrugerile nu sunt foarte mari. Ca să înțelegeți aberația – Harkovul este un pic mai întins decât Bucureștiul și are cam 1.6 milioane de locuitori.
  • Trimiterea de trupe de menținere a păcii sub steag ONU în Ucraina NU se află pe agenda Consiliului de Securitate.
  • Uniunea Europeana va înăspri sancțiunile la adresa Rusiei, da NU va opri importurile de petrol.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles