5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 15 martie 2022! Au trecut 19 zile de la declanșarea războiului din Ucraina!

Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 15.03.2022

🪖Zelenski a spus că negocierile merg destul de bine, deși sunt în ”pauză tehnică”. Un consilier a declarat ca până în luna mai s-ar putea ajunge la un acord de pace. Chraist…luna mai..

🪖Kievul a fost bombardat azi noapte cu rachete de croazieră. A fost lovită cel puțin o clădire rezidențială care a luat foc si arde integral. Azi de dimineață au fost lovite și cartierele Osokorky, Podil destul de aproape de centru. La fel, niste clădiri rezidențiale au fost avariate.

🪖Centrala ce la Cernobîl este alimentată din nou cu electricitate. Noua avarie a fost reparată în cursul serii de ieri. Sper ca Dorel Ivanovici să nu mai pună mâna pe târnăcop și să dea în cabluri.

🪖Orasul Harkov a fost bombardat tot cu rachete în noaptea trecută, la fel si Sumi.

🪖În cursul zilei de ieri artileria ucraineană a bombardat bine pozițiile rusești din apropiera satului Ozera, situat oarecum la capătul pistei aeroportului din Hostomel. Ucrainenii rezistă destul de bine în zonă.

🪖Sateliți Maxxar au difuzat noi imagini cu prăpădul făcut de ruși în Mariupol. Mai multe cartiere ale orașului sunt distruse integral și definitiv.

🪖La periferia Mariupolului mai multe blindate rusești au fost distruse într-o ambuscade de ucraineni în după-amiaza zilei de ieri. Luptele continuă în oraș.

🪖Orașul Chernihiv a fost bombardat și el, clădirea Universității Politehnice din oraș a fost serios avariată, un depozit de alimente si mai multe clădiri rezidențiale au fost, de asemenea lovite. 10 oameni au murit.

🪖În Odesa alarmele antiaeriene au sunat si în noaptea asta, dar nu s-au înregistrat bombardamente în oraș. Orașul este baricadat până în dinți și asteaptă să fie atacat.

🪖La Nikolaev se dau lupte grele în satele din nordul orașului. Rușii nu au reușit să avanseze în oraș.

🪖În Meltiopol, unde primarul a fost arestat de ruși, oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva marionetei puse de ruși în fotoliul de primar. O tăntică pe nume Galina. Asta imediat după ce a fost instalată a început să trimită mesaje pe posturile rusești locale.

🪖Slovacia a expulzat ieri trei diplomați ruși acuzați de spionaj

🪖Un alt reporter, de la Fox News, a fost rănit lângă Kiev.

🪖Japonia extinde lista rușilor sancționați. A mai deschis 17 poziții ieri.

🪖Maria Ovsyannikova, angajată la Pervîi Kanal (un soi de TVR1) i-a dat cu flit lui Putin în direct – s-a plimbat cu o pancartă anti-război prin spatele prezentatoarei. A fost săltată de miliție, iar ultima informație este că avocatul ei nu o poate găsi. Deci avioanele spre Siberia circulă normal.

🪖Prețul petrolului a scăzut cu 7%, bursele din Europa au închis pe plus. Bursa de la Mscova nici nu a mai deschis.

🪖Prim-miniștrii Poloniei, Sloveniei și Cehiei au ajuns la Kiev pentru discuții cu președintele Zelenski. Aceștia au calatorit cu trenul iar mandatul pe care îl au de la Consiliul Europei este să exprime sprijinul pentru independența și libertatea Ucrainei. Sper că au băgat și câteva Javeline în serviete să nu se fi dus la omul ăla cu mâna goală.

🪖In Kiev, intrarea în stația de metrou Lukyanivska a fost lovită de rachete. Astăzi a fost una dintre cele mai sângeroase zile în Kiev.

🪖La Rivine, în urma bombardamentului de ieri asupra turnului de televiziune au rezultat 19 morți și 9 răniți.

🪖Aeroportul din Dniepro a fost bombardat în cursul nopții și dimineții de către ruși. Pista a fost distrusă, iar terminalul grav avariat.

🪖Harkovul a fost bombardat din nou astăzi. Sapte persoane si-au pierdut viața.

🪖Zelenski s-a adresat astăzi Parlamentului Canadei. Și aici a băgat bățul prin gard cu acel ”no-fly-zone”.

🪖Cameramanul Fox News Pierre Zakrzewski, rănit astăzi de dimineață în Kiev, a decedat. Este al doilea jurnalist strain ucis în războiul din Ucraina

🪖Coridorul umanitar din Mariupol a funcționat astăzi. În jur de 2000 de mașini au reușit să părăsească orașul și să se îndrepte către Zaporojie. Un convoi în formare de alte 2000 de autoturisme se află în oraș. De ăsta nu știu nimic. Ambele convoaie ar însuma cam 16.000 de oameni.

🪖Producătorul de anvelope Michelin și-a suspendat exporturile către Rusia și si-a suspendat și activitatea la fabricile pe care le deține aici.

🪖Tribunalul din Ekaterinburg a amendat ieri un localnic cu 45.000 de ruble (370,00 EUR ) pentru că a pus în fața teatrului din oraș un pachet de țigări supradimensionat pe care a scris ”Operațiunea specială dăunează grav sănătății”. Cetățeanul ar fi discreditat forțele armate ruse.

🪖Înaltul Comisariat pentru refugiați al ONU a spus că în acest moment 3 milioane de ucraineni au părăsit țara. 1.8 milioane au ajuns în Polonia.

🪖În fiecare zi din Ucraina ies peste 85.000 de copii. Practic un copil în fiecare secundă.

🪖În Cehia peste 161.000 de ucraineni au aplicat pentru vize pe termen lung.

🪖Rusia a ieșit astăzi din Consiliul Europei.

🪖Ministerul Apărării de la Moscova a dat publicității bilanțul zilei. Au doborât, printre altele, încă 6 drone Bayraktar. Până acum au doborât întreaga flotă de drone turcești a Ucrainei de vreo cinci ori.

🪖Totodată, același minister a postat un filmuleț prin niște parașutiști ruși prezentau captura de arme de la ucraineni. Câteva tuburi de la rachetele NLAW și niște rachete Javelin. Sper că i-a anunțat cineva să nu se uite pe tubul ăla când apasă pe trăgaci.

🪖Rușii au întrerupt furnizarea de gaz prin conducta Yamal în cursul acestei dimineți.

🪖Rușii vor să ii ofere lui Navalny un bonus extra de 13 ani de pușcărie pe lângă cei pe care i-a câștigat deja (2.5 ani). Asta pe fondul declarațiilor pe care le-a făcut împotriva războiului din Ucraina.

🪖Marina Ovsiannikova, jurnalista ce a protestat în direct împotriva războiului este posibil să primească în primă etapă maxim 10 zile de închisoare, însă dacă este judecată după noua lege, cele 10 zile se vor transforma în 15 ani.

🪖Marea Britanie a extins lista de persoane din Rusia vizate de sancțiuni cu 350 de poziții. Acestea au fost ocupate imediat. Printre câștigători: Serghei Șoigu, Mihail Fridman și Maria Zaharova.

🪖Lukashenko de la Belarus a primit și el sancțiuni din partea Statelor Unite.

🪖În replică, Moscova interzice ca Joe Biden și Justin Trudeau să între în Rusia. Să vadă Ermitajul pe Discovery!

🪖Autoritățile spaniole au sechestrat la Barcelona un iaht al unui oligarh rus în valoare de 130 de milioane de euro.

🪖Italienii au pus lacătul pe o vilă de 7 milioane de euro ce aparținea Valentinei Matvienko președinta Consiliului Federației Ruse ( Senatul, cum ar veni).

Din România, în vreme de război:

  • La adăpostul războiului din Ucraina senatorii noștri au votat un proiect de lege prin care su adat undă verde la construcția de hidrocentrale în ariile protejate. Daniel Zamfir: ”Curentul electric este mai important decât o pasăre”.
  • Râdem glumim, dar Gigeii psihotici au extins panica la nivel national. Vânzările de ulei, făină și zahăr au explodat în orașele din toată țara. Ieri s-a cumpărat în neștire.
  • DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) a început să se poarte absolut abuziv, Russian style. Au blocat diverse site-uri de la bloguri de cărți până la site-ul unui magazin din Beiuș. Adică blocarea site-urilor Sputnik sau RT au creat un precedent în care DNSC-ul închide site-uri după propriul plac.
  • Ieri au sosit în România un pic peste 13.000 de refugiați Ucraineni. De la începutul războiului au sosit peste 425.000 de refugiați. Cei mai mulți au plecat mai departe.
  • După ce s-a prăbușit drona aia la un om în curte, în Bistrița, reprezentanții NATO au declarat că de acum monitorizează spațiul aerian al Ucrainei cu foarte mare atenție. Ca și cum ar fi un război dincolo de graniță, adică. Totodată au dat asigurări că imediat după incident, aviația română a ridicat un avion pentru a cerceta situația

Nu se validează:

Astronautul american de pe stația spațiala VA REVENI pe Pământ la bordul capsulei Soyuz. Rușii nu îl vor lăsa pe stația spațială. Problema era dată de transportul ulterior al astronautului, problemă rezolvată și asta.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles