5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 16 martie 2022! Ucrainenii au distrus mai multe elicoptere militare rusești pe aeroportul din Herson!

Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 16.03.2022

🪖Asediul Mariupolului a continuat și în noaptea trecută. Orașul a fost atacat atât dinspre est cât și dinspre vest. Într-unul dintre spitalele orașului în jur de 400 de medici și pacienți sunt ținuți captivi de mai multe zile de forțele rusești. Camioanele cu ajutoare ce trebuiau să sosească în Mariupol sunt blocate pentru a patra zi în Berdiansk.

🪖Ofensiva rușilor asupra Harkovului a încetinit. Orașul nu este încercuit încă. Se pare că au rămas fără muniție.

🪖La Kiev a fost o noapte mai liniștită decât cele anterioare. S-au înregistrat bombardamente sporadice în Irpin și Novi Petrivți (nord-vest de Kiev). Cam așa ziceau și berlinezii în 1944. ”Am avut o noapte liniștită, am fost bombardați doar de 300 de avioane aliate”

🪖Tot în Kiev: în oraș, în acest moment sunt peste 1.3 milioane de oameni. Cam jumătate din populație. Magazinele mici de cartier sunt în continuare deschise, stațiile de metrou se pregătesc pentru a găzdui câteva zeci de mii de oameni. Numai stația de metrou Palats Ukraina poate gazdui permanent peste 1300 de oameni ca și stația ”Piața Lev Tolstoi” de altfel.

🪖Ucrainenii au distrus trei elicoptere militare rusești pe aeroportul din Herson.

🪖Peste 20.000 au reușit să plece ieri din Mariupol. Din cele 4000 de automobile, cel puțin 600 au ajuns în Zaporojie.

🪖100 de autobuze, cu aproape 4000 de oameni au reușit să iasă ieri din Sumi și să se îndrepte către Poltava. Evacuările sunt organizate de Crucea Roșie din Ucraina cu sprijinul Crucii Roșii Internaționale

🪖Se adună din ce în ce mai multe informații cum că rușii au început să adune forțe armate din Districtul Militar al Extremului Orient pentru a le suplimenta pe cele din Ucraina.

🪖Din Harkov au fost evacuați 320 de medici si personal sanitar în cursul zilei de ieri.

🪖Din Polonia mai multe femei ce se refugiaseră au făcut cale întoarsă pentru a se alătura apărătorilor.

🪖Oleksandra Kuvshinova, o altă jurnalistă de la Fox News a decedat în Kiev în același atac cu colegul ei. Confirmarea a venit în cursul serii trecute.

🪖Pakistanul a trimis în această noapte doua avioane Hercules cu ajutoare umanitare pentru Ucraina. Corturi, pături, saci de dormit, medicamente, conserve de mâncare și generatoare.

🪖Primul ministru al Sloveniei l-a încurajat pe Zelenzki spunându-I că ”Nu ești singur. Lupta ta este și lupta noastră”. Bine, îi spunea asta din ușa vagonului de tren în timp ce își flutura batista de rămas-bun.

🪖Televiziunile de stat din Rusia se confruntă cu un val de demisii din partea angajaților. Mai multe prezentatoare foarte populare au părăsit posturile la care lucrau.

🪖Mai multe companii farma își restrâng activitatea în Rusia. Novartis își suspendă activatea, Bayer, Pfitzer și Sanofi și-o restrâng.

🪖Zelenski a dat a doua declarație în ultimele zile prin care spune că ”Ucraina și-a luat gândul de la aderarea la NATO”. Asta este în concordanță cu declarația lui despre progresele pe care le înregistrează echipele de negociatori. Na, doar sperăm să se termine războiul înainte să se termine Ucraina.

🪖Senatul american l-a condamnat în unanimitate pe Putin drept ”criminal de război”. Putin a plâns.

🪖Săptămâna viitoare Biden vine la Brussel.

🪖Norvegia și Finlanda și-au intensificat activitățile de monitorizare a graniței comune pe care o au cu Rusia. Norvegia este in NATO, Finlanda nu. In UE sunt invers.

🪖Teatrul din Mariupol, în care se refugiaseră mai multe sute de persoane, a fost bombardat în cursul acestei după-amiezi de aviatia rusa. Nu există informații până la ora asta despre victime. Conform autorităților locale, în cladire ar fi fost în jur de 1000 de persoane. Salvatorii nu pot ajunge în acest moment la teatru pentru că zona este în continuare bombardată.

🪖Turnul de televiziune și comunicații din Vinița a fost distrus astazi de aviația rusă.

🪖Primarul din Meltiopol a fost eliberat în această seară ruși. Kievul zice că ar fi fost o operațiune specială. Rușii pur si simplu i-au dat drumul.

🪖În Kiev o clădire de 12 etaje s-a prabușit parțial în această dimineață, fiind lovită de mai multe proiectile rusești.

🪖In Cernihov 10 (11 după alte surse) oameni au fost ucisi pe când se aflau la coadă la pâine după ce orașul a fost bombardat în cursul ecestei zile de rusi.

🪖Harkovul este în continuare bombardat. Până acum în oraș au murit peste 500 de civili.

🪖Ucrainenii au mai distrus niste elicoptere rusești pe aeroportul din Nikolaev. Deși orașul a fost bombardat, apărătorii rezistă cu succes și mai dau si cu ”hai sictir” la atacatori.

🪖Mai multe localitati din apropierea Odesei au fost bombardate in cursul acestei zile de către navele marinei ruse din Marea Neagră. În fața orașului, în larg, s-au strâns nu mai puțin de 17 nave, dintre care cel puțin cinci de desant.

🪖Secretarul general al NATO a declarat că nu se pune problema o ”no-fly-zone” deasupra Ucrainei, desi Zelenski a cerut chiar și astăzi așa ceva. Dar de niște rachete antiaeriene tot s-a învârtit azi.

🪖Tot secretarul de mai sus a spus că alianța are ”responsabilitatea” de a se asigura că războiul din Ucraina nu se extinde dincolo de granițele țării. Ce face? Pune plase de tânțari să nu mai treacă dronele? Uneori am impresia că Jens ăsta (băiatul lui tata) a fost redactor la ”Gala desenului animat”.

🪖Negocierile de pace au funcționat oarecum astăzi. Rușii și ucrainenii s-au pus în principiu de acord asupra unui tratat de pace în 15 puncte.

🪖☢️Angajații de la Cernobîl sunt ținuți în continuare în perimetrul centralei în condiții inumane. IAEA si-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta celor câteva sute de oameni ce sunt tinuți captivi de rusi de fix trei saptămâni.

🪖Un convoi civil cu 70 de vehicule care a plecat astăzi din Enerhodar ( orasul unde este centrala atomică din regiunea Zaporojie) către orașul Zaporojie a fost atacat de artileria rusă. Cinci persoane au fost rănite.

🪖Totodată orașul Zaporojie a fost bombardat în cursul zilei de azi. A fost vizată gara orașului.

🪖Sistemele energetice ale Republicii Moldovei și Ucrainei au fost conectate la sistemul European.

🪖Din pachetul de 13.6 miliarde de dolari pe care Statele Unite il vor acorda Ucrainei 6.5 miliarde se vor duce către industria americană de apărare ce va funiza diverse arme ucrainenilor.

🪖Statele Unite, după intervenția lui Zelenslki din Congres a mai pus pe masă un plic cu 800 de milioane de dolari și cadou au spus că vor trimite sisteme de rachete antiaeriene cu o rază de acțiune un pic mai mare.

🪖Un diplomat ucrainean a fost reținut de conaționalii săi mascați când voia să scoată din țară vreo 200.000 de euro și dolari si vreo 30 de kile de aur. La cum se trage prin țara aia, un glont rătăcit chiar nu mai contează

🪖Curtea Internațională de Justiție a cerut Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare din Ucraina.

🪖Elveția, pentru prima oară în istorie impune sancțiuni la aproape 200 de oficiali și oameni de afaceri ruși.

🪖Rusia nu a plătit astăzi datoriile externe scadente. 117 milioane de dolari pe niște obligațiuni scadente. Nu pentru ca nu a avut cu ce ci pentru că au zis că ar plati în ruble, că tot plată e și aia.

🪖Ungurii s-au prins că au pariat greșit pe roșu și s-au răzgândit.

Din România, în vreme de război:

 • Iohannis:”România va primi oricât de mulți refugiați ucraineni vin. România nu va avea cote.”
 • Pe podul de peste Tisa ce leagă Sighetul Marmației de Solotinovo (Slatina) voluntarii și polițiștii de frontieră au pus o mulțime de jucării. Noul nume: ”Podul Jucăriilor”
 • România a trimis azi un al doilea transport de ajutoare în Republica Moldova – 55 de tone de medicamente si alimente pentru refugiații ucraineni staționați aici.
 • Hubul umanitar de la Suceava ar putea fi folosit și de Republica Moldova.
 • Refugiații Ucraineni au început să fie cazați în căminele din Grozăvești. Ce vremuri, ce amintiri.
 • Klaus Iohannis va merge azi la Chișinău. Maia Sandu îl așteaptă să vorbească de pre criza refugiaților și despre războiul din Ucraina. El, sărmanul, a plecat convins că se duce să inaugureze un teren de golf la Cricova.
 • În Republica Moldova sunt în jur de 100.000 de refugiați staționari. Mai mulți decât în România.
 • Premierul Ciucă a declarant că două noi huburi umanitare se vor deschide la Isaccea și Sighet. Asta la trei săptămâni de la începerea războiului. Eu cred că ar fi bine să astepte să se termine războiul că oricum încurcă și acele autoritati care sunt mână în mână cu diverse firme si ONG-uri în cel mai mare șemn actual. (Doar zic și eu, nu dați cu pietre)

Nu se validează:

 • Rusia NU controlează întreaga regiune Herson așa cum au declarat ieri niște domni de la Moscova.
 • Joe Biden nu va acorda încă un ajutor de un miliard de dolari Ucrainei. Este o știre ce nu are confirmare oficială.
 • Nu există nicio dovadă că Ungaria ar trimite arme în Ucraina, așa cum bagă G4Media titluri fake. Candidatul opozitiei a declarat că Orban, în secret, AR trimite arme. Acolo e campanie electorală.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles