5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 17 martie 2022! Biden îl numește pe Putin ”criminal de război”!

Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 17.03.2022

🪖Cernihovul a început să fie bombardat cu artilerie clasică. S-au terminat rachetele. Stadionul din oraș a fost grav avariat, iar centrul orașului a fost distrus aproape integral.

🪖Kievul a fost bombardat din nou. Mai multe blocuri de apartamente au fost lovite, unul a luat foc. O persoană a murit. O rachetă a fost doborâtă de ucraineni, dar resturile ei s-au prăbușit peste blocul ce a luat foc.

🪖Apărătorii din Nikolaev (Mykolaiv – pe ucraineană) au rezistat și în noaptea asta. Aceștia luptă din tranșee ca acum 70 de ani. Ruși bombardează orașul cu artilerie clasică (tunuri si obuziere). Cele mmai multe mame si copii au părăsit orașul. Cam toate localitățile dintre Herson si Nikolaev sunt abandonate de locuitori.

🪖Zelenski a spus că Rusia a trecut ”toate liniile roșii”. And now what? Vin cele…ne..gre?

🪖Ieri, în Ucraina, nu a funcționat niciun coridor umanitar.

🪖Ca să mai evacuăm din știrile false: Primarul din Mariupol a fost eliberat de ruși în cadrul unui schimb de prizonieri: 9 soldați ruși pe un primar.

🪖Mai mulți voluntari din Belarus au ajuns în Ucraina să lupte de partea ucrainenilor. Asta pentru că mulți dintre ei au rude și strămoși din Ucraina.

🪖Sateliții Maxar au publicat o imagine cu teatrul din Mariupol înainte de a fi bombartat. Oamenii au scris mare, cu alb, să se vadă din avion și în fața și în spatele teatrului ”дети” – copii. Până în acest moment nu a fost dat niciun bilanț al victimelor.

🪖Tot în Mariupol, ieri, un tanc rusesc a fost făcut pilaf după ce ucrainenii au tăbărât cu rachete pe el. În Mariupol acționează ”Batalionul de operațiuni speciale Azov” – unitatea asta a fost formată în 2014, în timpul războiului din Donbass și este alcătuită preponderent din simpatizanți de extremă-dreaptă. Ulterior a fost încorporat în armata Ucraineni. Nu e chiar ce trebuie, dar conform vorbei românești ”în lipsă de ploaie, e bună și grindina”.

🪖Slovacia a spus că ar putea trimite sisteme performate de apărare aeriană în Ucraina. Slovacia este una dintre cele trei țări din NATO care posedă rachete antiaeriene S-300. Astea sunt de fabricație sovietică, dar au o rază de acțiune mult mai mare – peste 40 de kilometri si se pare că sunt destul de bunicele.

🪖În Marea Neagră au fost fost lovite trei nave comerciale sub pavilion panamez. Una s-a scufundat, celelalte două sunt în derive. Navele au fost lovite zilele trecute. Cu această ocazie marina rusă va ocoli pe la capul Horn.

🪖Rusia a decis să rețină toate aeronavele ce apartin firmelor de leasing americane și europene ce se află în acest moment pe teritoriul Federației Ruse.

🪖SUA au livrat primele 100 de drone kamikaze către Ucraina. Switchblade 300 – dacă vreți să gugăliți voi.

🪖Macron i-a oferit azil jurnalistei Marina Ovsiannikova, aceasta a refuzat oferta. A spus că vrea să rămână în Rusia. Cred că o reține ceva.

🪖Novayia Gazeta a numit-o pe ” Marina Ovsiannikova” o ”Ioana D`Arc” a Rusiei. I-a zăpăcit cu bătaia și pe ăștia FSB-ul.

🪖La nivel international s-a constituit un grup de luptă împotriva oligarhilor ruși. Confiscă tot ce prind. Diavoli de la fiscurile din UE, SUA, Japonia, Australia, Canada și UK s-au prezentat la datorie cu costumele lor gri si ochelari fără imaginație.

🪖Biden l-a numit pe Putin ”criminal de război”. Putin a zis că Biden e obraznic.

🪖Per ansamblu, în ultimele zile ofensiva rușilor a încetinit, însă bombardamentele asupra orașelor s-au înmulțit. În ultimele două săptămâni forțele ruse au avut doar câștiguri teritoriale neglijabile, în multe locuri fiind țintuite în punctele din primele două zile ale invaziei. Notabile sunt rezistența orașelor Mariupol unde situația este absolut dezastroasă și Nikolaev care a fost atacat serios zilele trecute însă a rezistat.

🪖În aceste trei săptămâni există o singură cucerire notabilă: Hersonul.

🪖 În jur de 80% dintre clădirile din Mariupol au fost distruse sau avariate. Forțele separatiste care controlează orașul nu permit accesul în cimitirul orașului, morții fiind înhumați în Parcul Central.

🪖Până la această ora 150 de persoane au fost salvate dintre ruinele teatrului din Mariupol. Mulți au reușit să iasă singuri. Nu se știe câte persoane dintre cele în jur de 1000 au murit.

🪖Un convoi mare de automobile a reușit astăzi să plece din Mariupol spre Zaporojie. În decurs de o săptămână au părăsit orașul aproximativ 30.000 de persoane.

🪖 În Merefa, un orășel la câțiva kilometri sud de Harkov 21 de oameni au murit astăzi după ce clădirea în care se adăposteau (un centru comunitar sau o școală după alte surse) a fost lovită de rachete.

🪖Orașul Harkov a fost bombardat intens astăzi. Un depozit de carburanți ar fi fost lovit și arde la ora asta. Piața Centrală a orașului a fost de asemenea bombardată.

🪖Satul Trebuhiv de lângă Kiev a fost aproape spulberat de ruși. Doar câteva case au mai rămas în picioare.

🪖Deși autoritățile spun că Odesa nu s-ar mai afla în pragul unui atac iminent, inclusiv astăzi locuitorii au umplut saci cu nisip si au baricadat orașul și plajele. Cred că sărmanii vor umple saci cu nisip și la câteva săptămâni după ce războiul se va fi încheiat.

🪖 O navă rusească, ” Vasili Bîkov”, pe care ucrainenii s-au lăudat că au scufundat-o cu armament nespecializat (cu praștia, probabil) a apărut astăzi în portul Sevastopol foarte plutitoare.

🪖Agenția Spațială Europeană a suspendat colaborarea cu Rusia în ceea ce privește misiunea de explorarea a planetei Marte.

🪖 Aproape 190.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Germania până acum.

🪖Arnold Schwarzenegger l-a rugat pe Putin să oprească războiul. Momentan nu l-a amenințat. Așteptăm și reacția lui Chuck Norris.

🪖Uzbekistanul, un aliat apropiat al Rusiei a declarat că nu va recunoaște independența republicilor din Donbass. Asta după ce la începutul crizei si Kazahstanul a avut o poziție similară.

🪖Vladimir Putin i-a numit pe cei care părăsesc Rusia ”gunoaie și trădători” și că această mișcare este o ”curățire naturală” a națiunii. Unde am mai auzit noi asta?

🪖Generalul rus Roman Gavrilov, șeful adjunct al Gărzii Naționale, a fost arestat azi de FSB. Cred că l-au găsit neam cu Tuhacevski.

🪖Marea Britanie va desfășura în Polonia sistemul său de rachete antiaeriene Sky Sabre.

🪖Conform celor mai realiste cifre, rușii ar fi pierdut până acum în Ucraina în jur de 7000 de oameni.

🪖Slovacia încearcă cu rachetele S-300 fenta pe care a încercat-o și Polonia cu Mig-urile 29. ”Noi le putem livra rachetele ucrainenilor, dar vrem ceva în locul lor.” Așa cum probabil știți nici Polonia nu avea vreo dorință fierbinte să ii ajute pe ucraineni, ci doar voia ca americanii să le dea niște F-16 în locul rablelor ălora sovietice.

🪖Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat astăzi în unanimitate o rezoluție prin care se recunoaște faptul că Transnistria este ocupată de către Federația Rusă. Nah, 30 de ani întârziere, chiar nu e un capăt de lume.

🪖Valul de instagramerițe din Rusia care au plâns până la epuizare că s-a închis Instagramul a mișcat profund sentimentele unui primar dintr-un oraș din sudul Rusiei ( de lângă Krasnodar) care a făcut un gest de le-a leșinat definitiv: le-a oferit locuri de muncă.

🪖Compania Xerox suspendă livrările către Rusia. Xerox activa în Rusia, fără întrerupere, încă din 1974. În 2020 a a raportat vânzari in Rusia de aproximativ 200 de milioane de dolari.

🪖Familia regală din Belgia va găzdui refugiați.

Din România, în vreme de război:

  • Pe Reuters a apărut un material despre măicuțele de la Mănăstirea Putna care găzduiesc refugiați din Ucraina. Aveți link în primul comentariu. E frumos.
  • Până acum Crucea Roșie din România a trimis în Ucraina peste 50 de camioane cu ajutoare.
  • Astăzi președintele Estoniei și prim-ministrul Spaniei vin în vizită la București. Nu a muncit bietul Klaus în 8 ani cât a muncit săptămâna asta.
  • Maia Sandu a cerut ieri ca Rusia să își retragă trupele din Transnistria.

Nu se validează:

  • Pe twitter si telegram circula un video fals, rezonabil de bine făcut, în care Zelenski cere capitularea. Niște grupuri de FB mioritice sunt în delir.
  • Ministerul Apărării din Japonia a spus că au observat patru nave de război rusesti ce au trecut prin Strâmtoarea Tsugaru. NU există nicio înformație sau indiciu cum că acestea s-ar îndrepta către Ucraina. Dacă da, atunci vor ajunge la vară.
  • Avionul lui Serghei Lavrov ar fi făcut cale întoarsă din drumul spre China.
  • Ucrainenii au dibuit nu numai unitatea, dar și soldații care au lansat racheta aia care a omorât civilii care stăteau la coadă la bancomat în Donețk: Brigada 448 de rachete din Klyukva. Au jurat că o sa îi vâneze ca pe șoareci.
  • Un copil de 11 ani din Boryspil ar fi fugit de acasa si ar fi cerut o armă la niște soldați ca să lupte cu cotropitorii.
  • Nu, friends, în Rusia nu s-a dat nicio lege prin care este voie ca la magazine să nu se mai dea bon fiscal din cauza lipsei de hârtie, așa cum băsmeste dl. Mândruță

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles