5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 18 martie 2022! Laura Codruța Koveși a ajuns în Ucraina!

Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 18.03.2022

🪖Orașul Liov a fost atacat în această dimineață. Este primul atac serios asupra acestui oraș de la începutul războiului. Aeroportul orașului și un hangar folosit pentru a repara avioane au fost vizate. Nu s-au înregistrat victime până în acest moment, dar sunt pagube destul de mari.

🪖S-au înregistrat din nou bombardamente la periferia Kievului, înșă nu a fost niciun asalt major asupra orașului. Evacuarea orașului continuă atât feroviar cât și rutier, dar fluxurile nu mai sunt așa de mari ca în zilele trecute.

🪖Harkovul a fost și el bombardat în noaptea asta. Un pompier a murit și alți doi au fost răniți în timp ce stingeau un incendiu de la un centru comercial bombardat.

🪖Nikolaevul rezistă cu succes. Aeroportul este în continuare controlat de ruși însă în oraș apărarea rezistă. Rușii sunt opriți la nord de oraș pe râul Inhul, foarte meandrat și de ajutor pentru apărători.

🪖Orașul Mariupol a fost atacat constant în ultima săptămână de peste 50 de ori pe zi. Orașul este în mare parte distrus. ( Mariupolul este cam cât Brăila și Galațiul la un loc)

🪖Tot în Mariupol salvatorii care lucrează să scoată oamenii de sub Teatrul Dramatic au avansat lent pentru că sunt constant sub focul de artilerie al rușilor. Nu există nici la ora asta o informatie certă despre numărul victimelor.

🪖Orașul Rubijne ( 100 km vest de Luhansk) a căzut aseara în mânile separatiștilor. Sunt trei orăsele lipite unul de altul acolo: Rubijne, Lisichansk și Sievierodonețk. Celelalte două au fost ocupate la începutul acestei săptămâni.

🪖Rusia a instituit zonă de excludere aeriană în Donbass – știrea vine de la autoproclamații din Donbas via Interfax. În această noapte sirenele antiaeriene au sunat în cel puțin 30 de orașe din Ucraina.

🪖Astăzi Joe Biden se va întâlni cu Xi Jinping, seful la chinezi. Este una dintre cele mai importante discuții din această perioadă. Se pare că unul dintre punctele cheie ale discuției este încercarea lui Biden de a-i convinge pe chinezi să nu livreze armament Rusiei.

🪖Rusia a plătit ieri acea datorie de 117 milioane de dolari în dolari.

🪖Și Japonia a retras Rusiei ”clauza națiunii celei mai favorizate” și mai impune un set de sancțiuni pentru 15 cetățeni ruși și 9 companii.

🪖Tot în Rusia preturile celor mai multe produse de bază au crescut cu până la 25%. De exemplu, prețul la ouă au crescut cu 25% și se așteaptă să crească în perioada imediat următoare cu 40%.

🪖Zborurile comerciale de pe aeroporturile din sudul Rusiei, și nu sunt puține, rămân suspendate până pe 26 martie, cel puțin. Deci mai avem o săptămână de război garantată de rusi.

🪖Vin rapoarte din mai multe părți cum că armata rusă se confruntă cu diverse probleme logistice, ceea ce face ca ofensiva să bată pasul pe loc. Ultimul raport vine de la britanici.

🪖Autoritățile egiptene au anulat amenzile pentru toți turiștii ruși care nu au putut părăsi Egiptul, dar ori pleacă, ori își plătesc cazările. În schimb, turiștii ucraineni prinși în Egipt au căpătat statut de refugiați și pot sta în continuare în hotelurile egiptene fără a plăti ceva.

🪖Burger King nu pleacă din Rusia. În schimb profitul il vor dona către agenția Națiunilor Unite pentru refugiați.

🪖Mc Donalds a închis doar pe hârtie și în vestul Rusiei. În Siberia restaurantele lor vând de rup locul pentru că firma locală care are franciza nu s-a deranjat să dea curs vreunei măsuri impuse de Mc Donalds.

🪖În Kiev, în districtul Podilski, ca urmare a unui bombardament au fost distruse mai multe blocuri de apartamente, o gradiniță și o școală. Într-un alt district în urma bombardamentelor a mai rezultat un mort și patru răniți. Până acum în Kiev au murit 222 de persoane dintre care 40 de civili. 4 dintre ei erau copii.

🪖Armata ucraineană spune că a reușit să blocheze rutele principale de access către Kiev ale rușilor. Ucrainenii au două linii de apărare în exteriorul orașului și au reușit să oprească forțele ruse în Bovary (nord-est) și Borispil (sud-est). Ucrainenii lucrează acum la o a treia linie defensivă la marginea orașului. În acest moment Kievul nu poate fi bombardat cu artilerie clasică, ci doar cu rachete.

🪖În Harkov un bloc de apartamente a fost lovit. Un mort și 11 răniți. Tot aici pompierii au lucrat toată ziua pentru a stinge incendiul de la centrul comercial bombardat de ruși. O mare parte din oraș era acoperită cu un nor de fum.

🪖Orașele Nikolaev și Voznesensk (90 km nord de Nikolaev) au fost și ele bombardate cu rachete de ruși. Au fost vizate depozite de muniție, tehnică militară, dar și cartiere rezidențiale.

🪖La Liov oamenii au organizat o acțiune de protest foarte emoționanță. În centrul orașului au plasat 109 cărucioare de copii goale. Sunt în memoria celor 109 copii care și-ai pierdut viața în războiul din Ucraina până în acest moment. (poza mai jos)

🪖Tot despre Liov: Orașul are o populație de 700.000 de locuitori, iar în momentul acesta mai găzsuiește și undeva la 200.000 de refugiați.

🪖La Moscova 200.000 de oameni au participat la o manifestație-concert cu prilejul aniversării a 8 ani de când a fost anexată Crimeea, la care a vorbit și V.V. Putin. Un băiat cu ochelari ce meșterea la un sever va meșteri tot restul vieții la Norilsk, la mina de nichel, pentru că i-a tăiat microfonul la TV lui Vladimir Vladimirovici, tocmai când spunea ceva important.

🪖Rușii nu au executat astăzi nicio ofensivă seminificativă în Ucraina. Având în vedere punctul de mai sus deducem că nici măcar armata Rusiei nu poate fi în două locuri în același timp.

🪖213 miliarde de dolari ar fi ascunși in conturi secrete în Elveția de oligarhii ruși.

🪖Președintele Macron mai încearcă și astăzi să îl sune pe Putin. Dacă ar schimba expresia ”ar fi bine să predai” cu ”ar fi bine să te retragi” poate că ar avea mai mult succes în discuții.

🪖Rușii au admis astăzi că cel puțin cinci soldați inclusiv comandantul Sergei Sukharev regimentului 311 de parașutiști Gardă, au fost uciși în Ucraina. Regimentul ăsta este una dintre unitățile de elită ale Rusiei.

🪖Statele baltice au expulzat astăzi 10 diplomați ruși. Azi de dimineață si Bulgaria a expulzat alți 10 diplomați ruși. Toți au fost trimiși acasă pentru că „activități neconforme cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice” sau cum se zice la noi la țară ”spionaj”.

🪖Grecia este pregătită să reconstruiască maternitatea de la Mariupol. Italia, prin vocea unor parlamentari, a spus că va reconstrui Teatrul Dramatic din Mariupol.

🪖Că tot am zis de Italia. Clopotul Păcii din Rovereto, zis și Clopotul Celor Căzuți sau Maria Dolens, bate în fiecare seară de 100 de ori în memoria victimelor din războiul din Ucraina. 🪖Că tot am zis de Italia. Clopotul Păcii din Rovereto, zis și Clopotul Celor Căzuți sau Maria Dolens, bate în fiecare seară de 100 de ori în memoria victimelor din războiul din Ucraina.

🪖Polonezii tot bagă bățul prin gard: vor propune la NATO o misiune de menținere a păcii în Ucraina.

🪖Polonia intenționează să rupă orice activitate bilaterală, de orice natură cu Rusia. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că ”se va ocupa de de-rusificarea Poloniei si a Uniunii Europene”. Bine, nu cred că l-a rugat nimeni să facă asta, dar na, știm că nici polonezii nu sunt chiar pe craca lor când e vorba de ruși.

Din România, în vreme de război:

  • La Colegiul Mihai Viteazul 200 de copii din Ucraina vor studia. Este vorba de o scoala privata din Odessa care a ajuns la Bucuresti cu tot cu parinti, copii si profesori. 80 dintre ei se vor duce la scoală începând de luni. Sunt copii de școală primară preponderent. În acest moment, în România sunt 30.000 de copii din Ucraina.
  • Laura Codruța Koveși a făcut azi o plimbare prin Ucraina. Este prima vizită a unui înalt oficial european în Ucraina de când a început războiul. Probabil că înțelegerea a fost una simplă: Ce nu împușcați voi, arestez eu.
  • Un militar român a murit în poligonul Smârdan în timpul unui exercițiu. De când a început războiul din Ucraina, armata română a pierdut 9 militari în trei accidente. Se pare noi nu avem nevoie de un război. Ne descurcăm și așa.
  • Friends, ca să știți: Joi vom organiza o degustare de vin în București pentru a strânge fonduri pentru Crucea Roșie din România. Ei știu cel mai bine ce trebuie făcut cu banii din donații. la 1000 de Chipuri. Avem 3 x Fetească Neagră si 3 x Saperavi / 25 de locuri / Eu voi fi în spatele paharului. Revin mâine cu detalii.
  • Miercuri a fost Codruța Koveși cu treabă la Sofia. Joi fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov și fostul ministru de finanțe au fost arestați. Vai, dar ce coincidență nefericită.
  • Ucrainenii ar dori ca vasele comerciale care ajungeau în porturile lor să fie descărcate și încărcate la Constanta. Cel puțin cele cu bunuri esențiale. Portul Constanța este în acest moment supraaglomerat cu navele care trebuiau să ajungă la Odesa

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles