5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 20 martie 2022! Au fost evacuați aproximativ 6000 de oameni!

Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 20.03.2022

🪖În noaptea trecută au fost alarme aeriene în majoritatea orașelor Ucrainei: Kiev, Liov, Odesa, Nikolaev, Vinița, Jitomir, Zaporojie, Ivano-Frankivsk , Harkov și Poltava fiind cele mai mari.

🪖Ieri 71 de copii dintr-un orfelinat din Sumi au fost în cele din urmă evacuați. Copii și-au petrecut ultimele două săptămâni în subsolul orfelinatului.

🪖În Kiev nu s-au semnalat lupte sau mișcări serioase de trupe. Nici în Harkov.

🪖Orașul Rubizhne din estul Ucrainei (am mai scris despre el)a fost recucerit de ucraineni, iar rușii l-au bombardat în cursul după amiezii de ieri. Un adult si doi copii au murit (familii diferite).

🪖Un coridor umanitar a fost deschis din Mariupol către Rusia. De aici locuitorii orașului se pare că vor fi direcționați către orașe izolate din Rusia. Pe coridorul ucrainean peste 4000 de locuitori ai orașului au plecat către Zaporojie.

🪖În Mariupol încă nu au fost evacuați toți oamenii de sub Teatrul Dramatic, situația devine incertă înturcât au trecut peste trei zile de la bombardament. O oțelărie din oraș a fost capturată de ruși, iar o fabică de îngrăsăminte a fost distrusă. Situația este așa de dramatică încât oamenii își îngroapă morții în fața blocurilor. Sorry pentru știrea asta.

🪖În total, pe coridoarele umanitare, ieri au fost evacuați puțin peste 6000 de oameni.

🪖Conform britanicilor, după trei săptămâni de război Rusia tot nu controlează spațiul aerian al Ucrainei.

🪖În orașul Ivano Frankivsk (220.000 de locuitori) sunt găzduiți peste 80.000 de refugiați în acest moment. Orașul este sufocat, iar administrația face niște eforturi grozave pentru a gestiona acești oameni. Sunt aproape la fel de mulți refugiați în orașul ăsta cât sunt în toată România.

🪖Agenția de securitate informatică a Germaniei a avertizat iei utilizatorii antivirusului Kasperky despre posibilitatea ca prin acest soft sa poată fi atacați informatic.

🪖Statele Unite sugerează Turciei să transfere ceva sisteme de rachete antiaeriene S-400 în Ucraina. Cred că turcii râd și la ora asta.

🪖India a scăzut cotele de import pentru petrolul rusesc și a început să importe petrol din Statele Unite. În 2022 estimează o creștere cu 11% a importurilor de produse petroliere din SUA. Destul de mișto criza asta pentru unii.

🪖Premierii Indiei și Japoniei, într-o declarație comună, au cerut Rusiei să înceteze agresiunea militară împotriva Ucrainei. Putin a sughițat.

🪖Zelenski a anunțat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei de a suspenda activitățile mai multor partide din țară. Platforma Opoziției și mai multe partide socialiste mici au fost luate în vizor.

🪖Ministrul de externe chinez a declarat că China ”se află de partea corectă a istoriei”. Poate va și spune care e aia din moment ce nici nu a condamnat invazia din Ucraina, dar nici ajutor Rusiei nu a furnizat. Cam în același timp, ministrul adjunct de externe al Chinei a declarat că sancțiunile impuse Rusiei sunt ”scandaloase”. Cine îi mai înțelege…

🪖Australia a deblocat un pachet de ajutorare a Ucraina în valoare de 21 de milioane de dolari. 15.3 milioane pentru armament, restul umanitar. Până acum Australia a trimis ajutoare în valoare de 66 de milioane de dolari

🪖Tot Australia a interzis exportul de bauxită și alumină în Rusia. Industria rusă de aluminiu se baza în proporție de 20% pe bauxita din Australia.

Energoatom a efectuat astăzi o rotație parțială a lucrătorilor de la centrala de la Cernobîl sub supravegherea forțelor ruse

🪖Kievul a fost și astăzi lovit de rachete. Un bloc de 10 etaje dintr-un cartier din nord-vestul orașului a fost grav afectat. Cel puțin cinci persoane au fost rănite. Gradinița din apropiere a fost și ea avariată.

🪖La Mariupol rușii au mai făcut una. Au bombardat Școala de Arte. 400 de persoane se adăposteau în interior. Clătirea a fost distrusă de bombardament, iar oamenii sunt prinși sub dărâmături.

🪖Orașul Mariupol este bombardat de artilerie fără discernământ. Cadavrele oamenilor zac pe stradă pentru că fie nu mai este nimeni în zonă să le ia și să le îngroape, fie este mult prea periculos să încerce să facă asta. Mariupol este deja în topul orașelor europene unde cuvântul ”genocid” pare să fie la el acasă.

🪖✉️Forțele ucrainene din Mariupol au recucerit astăzi uzinele de oțel „Azov Steel”. Asaltul a fost organizat o parte a batalionului Azov întărit cu marinari și polițiști ucraineni.

🪖Se confirmă și o știre mai veche: 56 de bătrâni au murit în orașul Kreminna după ce azilul în care erau a fost bombardat de un tanc rusesc. Se pare că tanchiști au reglat tirul tancului si au făcut un soi de exerciții pe clădirea azilului.

🪖Astăzi în mai multe orașe ocupate de ruși, ucrainenii au ieșit în stradă fluturând steagurile Ucrainei. Manifestații mai mari (+100 de oameni) au avut loc în Herson, Berdiansk și Kahovka. În Berdiansk poliția rusă i-a luat un pic la omor pe manifestanți.

🪖Proteste au avut loc si la Enerhodar ( unde este centrala nucleară din Zaporojie). Aici oamenii au ieșit pentru a-și cere viceprimarul înapoi, arestat de forțele ruse acum aproape o săptămână. Și aici au apărut iute niște transportoare blindate pentru a dispersa mulțimea.

🪖Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU estimează că în acest moment peste 10 milioane de ucraineni si-au părăsit locuințele. Peste trei milioane au trecut granița, iar restul sunt concentrați în partea de vest a țării.

🪖Germania a bătut palma cu Qatarul pentru aprovizionarea cu GPL.

🪖Zelenski e un pic bipolar. Iar vrea în NATO. Astăzi a declarat că Ucraina nu pățea necazul ăsta daca ar fi fost în NATO. Trecând peste logica imbatabilă puteam spune că nu ar fi pățit așa ceva nici dacă era pe Lună.

🪖✉️Comandantul adjunct al Flotei Ruse din Marea Neagră, Andrei Paliy, căpitan rangul I, a fost ucis de armata ucraineană în cursul acestei zile în zona Mariupolului. Știrea este confirmată inclusiv de partea rusă. (Kormersant / Ria Novosti) În 2020 a fost comandant adjunct al forțelor ruse dislocate în Siria.

🪖Conform ONU, până acum se confirmă moartea a 902 civili în războiul din Ucraina.

🪖Francezii au blocat până acu, peste 850 de milioane de euro – bani ai oligarhilor ruși și 22 de miliarde de euro bani ai Băncii Rusiei.

🪖Bulgaria nu mai reînoiește contractul de cumpărare a gazelor naturale de la Gazprom. Bine, între timp au dat drumul la conducta cu Grecia.

🪖Președintele republicii Bașkiria s-a dus în vizită la președintele republici Donețk. A venit cu ajutoare umanitare, iar orașele Lugansk și Ufa s-au înfrățit. Dacă nu te bagă nimeni în seamă, te bagi singur.

Din România, în vreme de război:

  • După porcăriile și indolența de la Isaccea (o sa iasă la iveala la un moment dat) , voluntarii încep să păreăsească Gara de Nord pentru ca reprezentanții IGSU sunt mai deștepti, mai competenți, mai bine instruiți și bineînțeles, cel ma important: de ce să fie niste servicii gratuite, oferite fără costuri, de voluntari, când statul român poate da bani frumoși pe ele.
  • Tot la IGSU – știti, ore suplimentare, bani mai mulți la leafă. Voluntarii acasă, că încurcați.
  • Un protest destul de anemic s-a savârșit și la București în această seară împotriva războiului din Ucraina.
  • Grădina zoologica din Zaporojie l-a trimis sub formă de refugiat și pe leul Simba. Acesta va ajunge la Radăuți, iar în cele din urmă în Africa. Sperăm să il aștepte Nala la aeroport.
  • Un soldat de la o unitate militară din Mamaia a fost amenințat cu cuțitul de un mascat care i-a furat arma automată si 30 de cartușe. Așa cum am zis: noi nu avem nevoie de ruși, ne descurcăm singuri.
  • Directorul interimar al Teatrului Național a fost acuzat de domnul Mihai Călin (actorul) că i-a interzis să se exprime pe scenă împotriva războiului din Ucraina. Eu cred că oamenii plătesc bilet la teatru să vadă o piesă de teatru, nu să afle părerea domnului actor de spre război. Ulterior pe fațada teatrului au fost proiectate niște lucruri haștaguri pacifiste.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles