5.7 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 21 martie 2022! Rușii au deschis focul împotriva manifestanților în Herson


Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 21.03.2022

🪖Rușii au cerut azi-noapte ca apărătorii orașului Mariupol să se predea până cel târziu la ora 05:00 în dimineața asta. Apărătorii nu s-au predat.

🪖Și ieri mulți locuitori ai Mariupolului au fost direcționați cu forța către coridoarele umanitare ce duc în Rusia. Acolo au trecut prin filtre serioase de securitate. Sursele ruse spun că în jur de 59.000 ar fi luat calea Rusiei. Totuși, ieri, peste 7500 de locuitori au plecat spre vest.

🪖Coridorul dintre Crimeea si Donbass este închis, orașul Mariupol fiind complet izolat în acest moment. Este prima victorie strategică a Rusiei în acest război.

🪖Nikolaievul este în continuare asediat de armata rusă, aceștia nu reușesc să încercuiască orașul. Mai multe incercări ale rușilor de sa forța râul Bug la nord au fost oprite de ucraineni.

🪖La Odesa s-au înregistrat mai multe explozii în mare, în apropierea țărmului. Nu în fața orașului, ci către plaja Zatoka.

🪖Vinerea asta Joe Biden ajunge în Polonia pentru discuții NATO-icești cu Andrei Duda, președintele Poloniei. Sper să nu facă vreo vizită fulger și în România că îl leșină pe Iohannis.

🪖Un centru comercial de mari dimensiuni din Kiev ( din Podil – un soi de Pipera/Dimitrie Pompeiu) a fost bombardat azi noapte. Centrul comercial si parcarea acestuia au fost parțial distruse. Sase persoane au murit, nu mai puțin de 63 de pompieri se luptă să stingă incendiul.

🪖Un combinat chimic din Sumi a fost bombardat azi-noapte și s-au raportat scurgeri de amoniac, raportate la 05:30 în dimineața asta. Suprafața afectată este de 2.5 kmp, dar orașul nu este amenințat. Pompierii din Sumi lucrează la limitarea dezastrului.

🪖Zelinski a cerut Israelului să își abandoneze politica de neutralitate și să livreze arme Ucrainei.

🪖Natalia Pesoţkaia, o profesoară din Cernihov a reușit să ajungă împreună cu 30 de copii orfani în Ivano-Frankivsk după ce a stat în orfelinatul din Cernihov în subsoluri mai multe zile. De reținut este faptul că a reușit să evacueze copii singura și în vremea când în Cernihov nu era coridor umanitar activ. Confirmare din două părți. NEXTA spune că a stat acolo o lună…

🪖Orașul Avdiivka situat la 20 de km de Donețk a fost bombardat masiv astăzi de ruși. În mod și incredibil si curios, orașul este sub controlul forțelor ucrainene desi se află în inima regiunii Donețk.

🪖Odesa a fost pentru prima data bombardat, de la începutul războiului. O clădire rezidențială de la periferia orașului a fost lovită. Nu au existat victime.

🪖În Kiev a fost emisă o alertă de poluare masivă din cauza incendiului de la complexul comercial lovit de ruși. Ministerul Apărării de la Moscova a susținut că în interiorul complexului comercial abandonat, ucrainenii ascundeau niște lansatoare de rachete antiaeriene.

🪖Mariupolul, în urma refuzului de a se a capitula, de azi de dimineață, rezistă și la ora asta. Orice oră în care orașul ăsta rezistă este o oră câștigată pentru celelalte orașe ale Ucrainei, zice ministrul ucreainean al apărării.

🪖Zona sudică a orașului Mykolaiv a fost bombardată astăzi, s-au înregistrat victime.

🪖Primarul orașului Tsyrkuniv, de lângă Harkov a fost arestat de ruși în cursul zilei de azi. Cred că mai vor niste soldați la schimb.

🪖În Zaporojie un autobuz ce transporta copii a fost lovit de un obuz sau de schijele acestuia. Patru copii au fost răniți.

🪖În Herson rușii au deschis focul împotriva manifestanților. Mai multe persoane au fost rănite.

🪖În portul Berdiansk se pare că Rusia a confiscat cinci cargouri ucraineni pline cu grâu și totodată au ancorat o navă de desant cu provizii pentru asediatorii Mariupolului. De la Berdiansk ma Mariupol sunt 80 de kilometri.

🪖Oficial rușii au pierdut: un căpitan de rangul întâi, un general-maior, 7 colonei, 9 locotenent-colonei, 20 de maiori. Neoficial probabil că ceva mai mulți. Asta a rezultat dintr-o analiză făcută de BBC pe baza declarațiilor Ministerului Rus al Apărării.

🪖 Ministrul german de finanțe a declarat că Uniunea Europeana își va intensifica sprijinul pentru Ucraina. Va liva mai multe arme dar va spori și ajutorul financiar. Pe de altă arte ministrul german al apărării a declarat azi că este puțin probabil ca Germania să mai furnizeze Ucrainei și alte arme față de cele trimise deja. Îi cam strânge de frig conducta Yamal.

🪖Astăzi au fost deschise 8 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. În Mariupol nu a fost deschis și nici încercarea de a furniza provizii medicale orașului nu a avut succes.

🪖Organizatia Mondială pentru Migrație spune că până în acest moment în Polonia au ajuns 2.1 milioane de ucraineni, 500.000 în România, 350.000 în Moldova, 280.000 în Ungaria și 238.000 în Slovacia. Aceștia sunt refugiații înregistrați la intrările în țară. Mulți dintre ei mai ales in România si Moldova, au plecat mai departe.

🪖În Transnistria încep să se agite apele un pic. S-a organizat astăzi niște alarme cu bombă în mai multe școli și niște mesaje ce incitau la ură etnică, anti-rusești. De remarcat este că seful la Transnistria a pus pe un cont de Telegram informațiile aproape în momentul când au fost înregistrate. Noroc că nu e diferență de fus orar în Tiraspol.

🪖În această dupăamiază rușii au ridicat patru jurnaliști din Meltiopol. Din casele lor, din pijamale.

🪖Nestlé vinde eroic, în continuare, în Rusia.

🪖China oferă un ajutor de 10 milioane de yuani Ucrainei. Vor trimite o dubiță.

🪖OneWeb a reziliat contractul de lansare al sateliților cu Roskosmos și îi va lansa cu SpaceX

🪖Concernul energetic ENEL va închide etapizat prezența sa în Rusia. Până la vară, italienii spun că vor încheia operațiunile.

🪖Organizația Mondială a Sănătății a declarat că într-o singură zi, duminică, rușii au atacat 6 unități medicale în Ucraina.

🪖Bulgaria se mai gândește dacă să furnizeze sau nu arme Ucrainei. România nu se mai gândește. A vrut să furnizeze, dar i-a fost furată în timp ce citea o carte de rugăciuni.

🪖Preturile pentru autoturisme noi în Rusia au crescut cu până la 50% în ultimele 3 săptămâni. Vând UAZ.

🪖Moscova l-a chemat pe ambasadorul american la Kremlin să ii spună că din cauză ca Biden a fost obraznic și la numit pe Putin ”criminal de război” Rusia ar putea rupe relațiile diplomatice cu SUA.

🪖In Rusia cei mai mulți retaileri au început să refuze vânzarea de produse, mai ales de electrocasnice cu plata în rate din cauza deprecierii rublei.

🪖Rusia se gândește să suspende furnizarea de uraniu către Statele Unite ca răspuns la sancțiuni.

Din România, în vreme de război:

  • Există posibilitatea ca mine ucrainene din largul portului Odesa să poată fi luate de curent și să ajungă în apele noastre teritoriale. Marina militară și Direcția Hidrografică supraveghează situația. Totodată autoritățile din Bulgaria au avertizat cetățenii să raporteze orice obiect suspect pe care il observă în largul mării sau pe plajă.
  • Președintele Klaus Iohannis a vorbit cu Boris Jonson despre flancul NATO. Cu ocazia asta a aflat și de un supermișo teren de golf în Surrey.
  • Există suspiciunea că soldatul ăla de la Mamaia atacat și cu arma furată, pur și simplu a pierdut arma și a inventat o poveste. Chiar ne descurcăm singuri. Rușii să își vadă de treaba lor.
  • Duminică au întrat în România un pic peste 9000 de cetățeni ucraineni. Cu 10% mai puțin decât sâmbătă, însă s-a depășit borna de 500.000 de refugiați ucraieni ce au ajuns în România

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles