5 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 22 martie 2022! Navalni a mai primit 9 ani de pușcărie!


Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 22.03.2022

🪖Bombardamentele asupra orașului Mariupol au continuat și în noaptea asta. Încep să se adune mărturii de la cei care au reușit să iasă despre viața în oraș din ultima lună. Luptele se dau acolo stradă cu stradă si casă cu casă. Mariupolul a încetat să devină oraș propriu zis, fiind doar un gigantic morman de moloz în care încă sunt peste 300.000 de oameni. Rușii au amplasat artileria fix la periferia orașului.

🪖În Komsomolskaya Pravda a scăpat un document, acum două zile, în care scrie că rușii au pierdut în jur de 9.500 de soldati, iar alți 16.000 au fost răniți. Ulterior publicația a dat o declarație oficială prin care spune că ar fi fost piratată, iar articolul a fost șters de pe site. Oricum, cifrele reale par să fie cu 20% mai mici, iar pe de altă parte KP este mega Pro-Kremlin.

🪖 Pe de de altă parte, tot Komsomolskaya Pravda scrie că în Rada Supremă s-a fi propus o lege prin care cetățenii ruși să poată fi ținuți captivi în colonii de corecție și centre de arest preventiv.

🪖O informația supra căreia și rușii si ucrainenii sunt de acord: orașul Volnovakha este distrus în proportie de 85% și ar trebui reconstruit din temelii.

🪖Orașele Harkov, Sumi și Cernihov au fost lovite de tiruri de artilerie. Rușii renunță pe zi ce trece la loviturile cu ”arme de înaltă precizie” și încep să atace orașele cu artilerie clasică fix ca acum 70 de ani.

🪖Orașul Sumi este înconjurat aproape integral de ruși.

🪖Sateliții Maxar au arătat imagini cu zone din preajma râului Irpin ce au fost inundate de ucraineni în efortul acestora de a stabili o linie de apărate la nord de Kiev. Dacă rușii nu pot traversa acest râu, atunci nu pot ataca Kievul dinspre vest. Totodată imaginile arată și pozițiile de artilerie ale rușilor în apropierea aeroportului Hostomel.

🪖Negocierile dintre ruși si ucraineni sunt în impas. Niciuna dintre părți nu vrea să cedeze.

🪖În Zaporojie s-a organizat un atelier ad-hoc în care oamenii confecționează veste antiglonț din tablă rezultată de la automobilele avariate. Din ce în ce mai mulți civili se asociază si contribuie cu tot ce pot și ce au la efortul de război.

🪖În Kirovohrad, un oraș din centrul Ucrainei ( 200 km nord de Nikolaev) a fost amenajat un teatru de păpuși în subsolul unui bloc. Orașul nu a fost bombardat până acum dar este cel mai important punct de afluire al refugiatilor ce vin din estul Ucrainei. Aici se concentrază fluxurile de refugiați ce vin din Poltava, Zaporojie, sau Dnipropetrovsk.

🪖Uniunea Europeană nu se poate decide dacă să impună sau nu sancțiuni Rusiei și în ceea ce priveste sectorul energetic.

🪖Japonia a trimis o notă de protest Rusiei cu privire la decizia acesteia de a se retrage din negocierile ce ar putea duce la încheierea formală a acelui de-al doilea război mondial între astea două state. Japonia a înghețat toate proiectele economice comune cu Rusia.

🪖Joe Biden a declarat că ”acuzțiile false aduse Ucrainei că posedă arme biologice si chimice este un semnal clar că Putin intenționează să folosească așa ceva în Ucraina”. Sper că i-a schimbat pe băieții ăia care i-au spus lui Bush de armele chimice din Irak…

🪖Tot Biden a spus că nu este chiar mulțumit de reacția Indiei cu privire la războiul din Ucraina. Poate îi lasă indienii fără call centere pe americani….

🪖Autoritățile din Rusia au blocat accesul la canalul de știri Euronews. Oricum, la Euronews ”Breaking news-ul” înseamnă ca azi să aflăm știrile de săptămâna trecută.

🪖Josep Borel, băiatul de la Externe al Europei, spune că Uniunea va crea un soi de ”Forță de Reacție Rapidă” formată din 5000 de soldați care nu prea știe precis ce să facă, dar sigur nu se pune problema de organizarea unei ”Armate Europene”.

🪖Bursa din Moscova s-a redeschis pentru prima oară după 25 februarie, dar doar pentru aoperațiuni limitate și pentru a uda florile.

🪖Autoritățile locale din Belgorod (RU), oraș peste gard de Harkov, au făcut apel la cetățeni pentru a dona haine, mâncare și șosete pentru soldații ruși de pe front. Nu că nu ar avea dar na, să se schimbe mai des, nu o dată pe lună. Probabil că în spitalele din oraș pe lângă soldați răniți au apărut și soldați degerați.

🪖Mai multe explozii masive au fost înregistrate astăzi în Kiev. Orașul este în ”stare de asediu” până cel puțin miercuri la 07:00. Magazinele, farmaciile, benzinăriile și instituțiile nu vor fi deschise. Toată lumea trebuie să se adăpostească. La periferiile orașului se aud focuri de arme ușoare și bombardamente de artilerie.

🪖Odesa a fost bombardat astăzi. Nu foarte grav, dar rușii strâng lațul. Totodată în Duma de stat a Rusiei a apărut voci care solicită ca în Odesa să se țină un referendum pentru a anexa orașul la Rusia. Orașul s-a baricadat cât de bine a putut și va fi o nucă tare pentru ruși.

🪖Heroson. Zaporojie și Nikolaev ar putea fi și ele înglobate în viitoarea URSS 2.0 conform aceleiași surse de mai sus.

🪖Mariupolul deși încercuit și distrus în mare parte, cu 300.000 de oameni captivi rezistă în continuare. Luptele se dau casă cu casă în acest moment. Ruși îl bombardează sălbatic atât cu artilerie clasică cât și cu aviație.

🪖Gara Pavolhrad 2 din Dnipropetrovsk a fost distrusă azi de aviația rusă. Mai multe vagoane de marfă au fost distruse, dar și parti bune din triajul caii ferate. Gara asta era importantă pentru ucraineni pentru că prin ea tranzitau trenurile ce venau dinspre Lugansk și Donețk. Era o gară specializată în traficul de măfuri, nu de pasageri.

🪖Astăzi la periferiile Hakrovului s-au dat lupte grele. Conform martorilor oculari, un tanc rusesc a tras cu tunul într-un automobil din care oamenii fluturau lucruri albe. Aceștia încercau să părăsească orașul. O întreagă familie a murit. Dacă nici asta nu e crimă de război, atunci care e?

🪖Si orașul Lysychansk, din regiunea Lugansk a fost bombardat astăzi cu artilerie clasică. Mai multe persoane au murit.

🪖Mai multe orașe din Ucraina mai au provizii de alimente si medicamente doar pentru 3-4 zile. În acest moment 70% din populația Harkovului este dependentă de ajutoare alimentare.

🪖Statele Unite dar și NATO au suspiciunea întemeiată că Belarus de va alătura în scurt timp operațiunilor din Ucraina. Probabil că vor primi și ei o bucată din Ucraina.

🪖Până acum, în Ucraina, armata rusă a bombardat și avariat 139 de spitale și facilități medicale. 10 spitale au fost complet distruse

🪖Rușii întenționează să înlocuiască Mc Donald’s cu ”Unchiul Vania” – un concept aproape identic cu cel al americanilor.

🪖Alexey Navalni a mai primit 9 ani de pârnaie pentru ”escrocherie”.

🪖Franța se pregătește și este dispusă să accepte în acest moment 100.000 de refugiați din Ucraina. Peste 1000 de refugiați ucraineni au ajuns în Brazilia până acum.

🪖Un iaht evaluat la 500 de milioane de euro ( Șeherezada) o fost sechestrat în Italia. Acesta aparține unor ruși, dar nu poate fi făcută o legătură directă între Șeherezada și Putin.

🪖Aproximativ 20 de persoane au fost arestate astăzi într-un oraș din vestul Ucrainei. Aceștia se pare că erau agenți FSB și intenționau să îl asasineze pe Zelenski. Ucrainenii au găsit arme automate, grenade..Cu puțin noroc ar fi găsit și droguri și dolari.

🪖Un soldat rus s-a predat ucrainenilor cu tot cu tancul din dotare. Au negociat prin telefon. Soldatul a primit amnistie totală și 5 milioane de ruble. Ucrainenii s-au ales cu un tanc de câteva milioane de dolari. Cred că în Rusia va fi un val de cereri de recrutare doar ca să poată dezerta în Ucraina.

🪖Grupul TotalEnergies din Franța va opri achizițiile de hidrocarburi rusești până la sfârșitul anului.

Din România, în vreme de război:

  • Andrei Duda, președintele Poloniei a ajuns la Cotroceni. A declarat ca Acordul NATO-Rusia a încetat să mai existe. Bine, vorbește în numele lui, că nu a existat la nivel oficial niciun demers de rupere a acordului, dar zilele astea Polonia bagă bățul prin gard într-o mare veselie.
  • Românii care și-au dorit nor toxic l-au primit. Centrul comercial Prosper din București arde ca o torță și a degajat ditai norul de fum. A fost nasol. Încă arde pe ici pe colo.
  • Conform înțelegerii la nivel european, România ar putea fi obligata ca până în noiembrie să stocheze 90% cantitatea de gaze necesară pentru a trece iarna viitoare.
  • Armata română încă scormonește după arma aia ciordita de la Mamaia. Dacă ne ataca rușii acum o să băgăm sulițele în ei.
  • Asociațiile de fermieri cer ca situația agriculturii să fie discutată în CSAT, pentru că este într-o situație foarte gravă.
  • Acum două zile prețul energiei pe bursa OPCOM a fost de patru ori mai mare decât anul trecut. 932 lei /MWh în februarie 2022 va. 234 lei / MWh în februarie 2021. Frumi, nu?

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles