5 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 23 martie 2022! Doi tineri au furat un TAB rusesc și s-au plimbat cu el!


Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 23.03.2022

🪖Ucrainenii au lansat astăzi o serie de contraatacuri în zona dintre Mykolaiv și Herson cu scopul de a izola forțele ruse ce asediază Mykolaivul.

🪖Orașul Irpin este recucerit în proporție de 80% de ucraineni. Orașul este distrus în mare parte, iar 6000 de oameni încă sunt prinși în el. In fiecare zi pleacă grupuri mici, dar o parte refuză evacuarea.

🪖Pe de altă parte în cursul zilei de azi periferiile Kievului au fost bombardate sporadic cu artilerie clasică. Se pare că nu reușesc să avanseze astfel încât să lovească centrul.

🪖Orașul Sumi este aproape încercuit. În acest moment, din cei 260.000 de locuitori, peste 100.000 au fost evacuați.

🪖Orașul Voznesensk, a fost recucerit de ucraineni după două zile de lupte înverșunate. Pentru prima oară la o scară mai mare voluntarii locali si militarii ucraineni au prestat cot la cot în contra ofensivă. A rămas deja celebră ”Casa Svetlanei” – o locuință izolată la câțiva kilometri de oraș care a fost scena unor lupte corp la corp între beligeranți. Ucrainenii s-au dus să salveze doi soldați de-ai lor ce erau prizonieri aici.

🪖Un templu hindus din Harkov prepară mâncare și hrănește peste 1000 de persoane în fiecare zi.

🪖Astăzi au fost deschise 8 coridoare umanitare in Ucraina. De câteva zile orașul Mariupol nici măcar nu mai este trecut pe listă.

🪖Trupele ruse se pare că au început un proces de reorganizare în zona Harkovului probabil pentru a lua cu asalt orașul. Repozționări de trupe se constată și la Mariupol, zice Ministerul Britanic al Apărării. NATO va înființa noi grupuri de luptă în Bulgaria, Romania, Ungaria și Slovacia. Astfel, numărul acestor grupe vor ajunge la 8

🪖Europa si Statele Unite vor furniza Ucrainei echipamente de protecție nucleară, biologică și chimică, pe fondul îngrijorării că rușii ar începe să facă diverse drăcii ce luminează galben-verzui.

🪖Anatoly Borisovich Chubais este primul înalt oficial rus care ii dă flit lui Putin. Chubais este un vechi tovarăș de-al lui Putin. A fost vice-prim ministru, șeful privatizării în Rusia, iar în ultima vreme director general al Rosnanotech – consorțiul rusesc care se ocupă de nanotehnologii. Si-a luat valiza si momentan e în Turcia. Totodată și un fost vicepreședinte Aeroflot a șters-o englezește din Rusia.

🪖În Polonia din ce în ce mai mulți cetățeni încep să se înscrie în Trupele de Apărare Teritorială, un fel de Gărzi Patriotice de pe vremea noastră.

🪖Din MoscowTimes aflăm că un tânăr soldat rus a fost înmormântat la Voronej ca ”Un războinic al lui Hristos care a luptat împotriva spiritelor satanice: Naziștii Ucraineni creați de corporațiile multinaționale americane” – fix așa l-a lăudat popa în curte.

🪖Știe careva dintre voi unde este Serghei Șoigu, ministrul apărării de la ruși? Nu a fost văzut în public de două săptămâni și printre altele el e unul dintre băieții cu cheile nucleare.

🪖Zelenski se laudă că vorbeste zilnic cu Duda, Macron și Johnson. Oare de război când o mai avea timp?

🪖Doi puști din Ucraina au furat un TAB rusesc și s-au plimbat cu el.

🪖Râdem, glumim, dar se pare că toată Europa este de acord că un embargo complet asupra petrolului rusesc ar lăsa Europa fără motorină destul de repede.

🪖Din cauza renunțării la colaborarea cu Roscosmos, Agenția Spațială Europeană va amâna lansarea sateliților Galileo. Aceștia erau programați să își ia zborul cu rachetele Soyuz.

🪖Bursa de valori din Moscova a reluat tranzacționarea parțial în cursul zilei de azi. Bine, au mai udat și florile că de trei săptămâni…

🪖Șeful Programului Alimentar Mondial a declarat că multe regiuni ale Pământului vor fi lovite de foamete din cauza războiului din Ucraina, iar cea mai amenințată regiune este nordul Africii care este foarte posibil să se verse peste Europa. Din nou.

🪖Polonia va expulza 45 de diplomați ruși bănuiți de spionaj. A fost reținut și un cetățean polonez suspectat că ar fi lucrat pentru ruși.

🪖Cu mari sacrificii Nestle nu va mai livra KitKat și Nequik în Rusia

🪖Renault a reluat producția la uzina din Mosocova. Pe lângă ei și Leroy Merlin, Societe Generale, Auchan sau Geberit rămân în Rusia. Iată, francezii nu se predau

🪖Asus a declarat că se va retrage din Rusia, însă prestează eroic în continuare fără nicio apăsare.

🪖Ucrainenii au lansat mai multe mici contraofensive pentu a recuceri orase sau a stabiliza linia frontului. În apropierea Kievului au recucerit satul Moschun, situat între râul Irpin și lacul de acumlare de pe Nipru. Dacă ucrainenii controlează satul asta, atunci au inchis in arc de cerc mic la nord de Kiev.

🪖O mică contraofensivă a fost lansata și în nordul orașului Nikolaev. Nu este clar daca pentru a recuceri aeroportul, cert e că presiunea din nord a scăzut, rușii bombardând orașul acum preponderent din sud.

🪖Sateliții Maxar au publicat noi imagini cu dezastrul de la Mariupol. Autoritățile nu mai pot confirma numărul morților din cauza bombardamentelor intense la care este supus orașul. Pur și simplu nu se știe în acest moment câți oameni au murit în oraș. Sunt imagini cu oameni îngropați pe marginea drumurilor. Combinatul metalurgic Azovstal a fost distrus. Orașul este lovit inclusiv cu rachete trase de pe navele rusești staționate în Marea Azov.

🪖In cursul zilei de ieri rusii au capturat un convoi umanitar ce se îndrepta către oraș. Nu se știe ce s-a întâmplat cu convoiul.

🪖 Tot ieri armata ucraineană a capturat peste 40 de piese de tehnică militară rusă, în bune condiții, abandonată de soldații ruși. Tunuri de diverse calibre, aruncătoare de mine, camioane, automobile blindate dar si mașini de luptă ale infanteriei, bașca tancul ăla negociat la telefon pe 10.000 de dolari.

🪖Ofensiva rusească a stagnat în toate regiunile atacate. Nu s-au mai înregistrat asalturi terestre împotriva orașelor importante cu excepția Mariupolului.

🪖Statele Unite, dar și alte state din G20 plănuiesc să scoată Rusia din această organizație.

🪖În fața Teatrului Național din Praga cetățenii cehi au format aseară din lumânări cuvântul ”дети” – copii.

🪖Câteva mii de antene Starlink au ajuns deja în Ucraina.

🪖Conform oficialilor ruși, în acest moment 78 de avioane civile rusești sunt reținute în alte țări.

🪖Agențiile ONU estimează că în acest momente peste 25% din populația Ucrainei si-a părăsit locuințele.

🪖Un spital din Luhansk a fost lovit de obuze.

🪖Oficialii ruși, dar și angajați din Duma de stat ar putea fi vizați săptămâna aceasta de sancțiuni americane.

🪖Peste 7000 de cetățeni ruși sunt blocați de aproape o lună de zile în Thailanda, pe fondul sancțiunilor, plecarea lor către Rusia este deosebit de dificilă.

🪖Dmitry Muratov, redactorul șef de la Novayia Gazeta și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace a spus ca va dona medalia unui fond de caritate cu scopul de a strânge bani pentru a ajuta Ucraina.

Din România, în vreme de război:

  • Centrul Comercial Prosper din Bucuresti a fost distrus în totalitate ca urmare a incendiului de ieri. Nu au existat victime.
  • Numărul de refugiați ucraineni care ajung la noi în țară scade constant. În jur de 8000 de oameni trec granița în fiecare zi. In acest moment în România au intrat în jur de 515.000 de cetățeni din Ucraina.
  • MApN a emanat primele concluzii în ceea ce privește accidentele aviatice din Dobrogea ”probabil un cumul de factori umani și de mediu” – foarte isteți. Boss, dar pușca aia si cu cartușele…mai știți ceva?
  • Traian Băsescu a fost declarat definitiv și irevocabil tunător. La Securitate, nu la Golden Blitz.
  • Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță prin care românilor care vor găzdui refugiați ucraineni li se vor deconta cheltuielile cu cazarea și hrana. 70 de lei / om pe zi.
  • Mai avem câteva locuri libere – 5 – la degustarea de mâine de la ora 19:00 de la winebarul 1000 de Chipuri. Cine mai vrea, sa scrie un mesaj

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles