5 C
București
joi, februarie 2, 2023

Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 24 martie 2022! A trecut o lună de la începutul războiului din Ucraina!


Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 24.03.2022

🪖In Harkov, de la începutul războiului până acum au fost avariate sau distruse peste 1000 de clădiri rezidențiale. Numai ieri au fost inregistrate 44 de bombardamente distincte cu artilerie, rachete și proiectile reactive. A fost lovit inclusiv cu rachete Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră.

🪖Orașul Cernihov este la fel de terminat ca Mariupolul. Primarul a spus că nu mai poate îngropa morții în cimitir pentru că e plin. Orașul a fost astăzi scena celui mai intens bombardament de la începutul invaziei. Mai multe persoane au murit.

🪖Rușii au distrus astăzi un pod peste râul Desna ce lega Cernihovul de Kiev.

🪖Compania Apple a limitat plata cu cardurile Mir în aplicația AppStore.

🪖Nava de desant ”Orsk” (clasa Aligator) andocată în portul Berdyansk a fost atacată de armata ucraineană. Rezervorul de combustibil al navei a explodat iar nava este in flăcări. Alte două nave andocate lângă au luat foc. Celelalte două nave sunt tot de desant însă din clasa Ropuscha (un pic mai mici) Aceste nave au intrat in Berdyansk cu trupe si tehnica militară pentru a susține ofensiva rusă de la Mariupol. Stirea a apărut și în Rusia.

🪖Luptele continuă în orașul Izium. Deși rușii au spus că au preluat controlul asupra orașului, se dau lupte în continuare în interior, iar orașul nu este încercuit.

🪖Ofensiva rusă în est, în Lugansk si Donețk s-a intensificat. Curăță micile orașe si satele.

🪖În Herson cineva a arborat steagul Ucrainei pe zidul primăriei orașului. Pe ruși nu prea i-a impresionat și nici interesat în mod deosebit.

🪖Ministerul Francez de Externe a promis că va aloca 500.000 de euro Curții Internaționale de Justiție pentru a cerceta crimele din Ucraina.

🪖Astăzi Zelenski a cerut din nou avioane de vânătoare la NATO. Din nou SUA a zis ”Niet!” Zelenski a cerut doar 1% din ce are NATO – aici a fost hazliu. Bine, cel puțin nu a mai cerut aderarea urgentă la NATO și nici ”no-fly-zone”

🪖La reuniunea de la NATO prim-ministrul Poloniei a declarat că dacă Ucraina cade ar urma Polonia, Finlanda și România. Boss, noi avem pașapoartele făcute și stocuri de ulei. Suntem bine.

🪖Stoltenberg a declarat că folosirea armelor chimice în Ucraina ar afecta cetățeni din statele NATO, adică cum să vă zic eu…se complică treaba.

🪖Niște generali cu multe stele de la Pentagon au sunat niște generali cu multe stele de pe Ulița Znamenka, din Moscova. Rușii nu au vrut să vorbească cu americanii. Bine, cred că au nimerit si pe la roboți din ăia cu: ”abonatului i se face de trei săptămâni.”

🪖Statele Unite vor primi 100.000 de refugiați ucraineni. Eu dacă sunt născut în Alexandria nu aș putea oare…că tot un soi de refugiat sunt..

🪖Tot Statele Unite au sancționat 300 de cioloveci ce lucrează la Duma de stat. Marea Britanie a plusat si ea cu 65 din Belarus

🪖Rusia a început să plătească o sumă forfetară de 10.000 de ruble (100 de Euro) pensionarilor ce au fost angajați la stat, în teritoriile ”eliberate”.

UNICEF spune că peste 4.3 milioane de copii din Ucraina și-au părăsit casele.

🪖Conform ONU, numărul oficial de civili ucisi în Ucraina a depășit 1000. Asta este o cifră bazată oe raportări oficiale, adică pe certificate de deces întocmite și ce pot fi verificate. Realitatea, cu siguranță, este alta. Ucrainenii spun că ar fi peste 4000 de victime.

🪖Colonelul Andrei Sarov, comandantul brigăzii 810 infanterie marină, a fost ucis de ucraineni. Informația a apărut și în presa rusă care a dat cu ”egrete reterne”.

🪖Doi piloți ucraineni au spus că se descurca destul de bine împotriva rușilor, cum că combinația dintre apărarea antiaeriana si aviație se descurcă foarte bine, dar ar avea nevoie și de avioane mai avansate. Dar un portavion, ceva, doresc domnii?

🪖După ce ne-am exprimat îngrijorarea, aci, de dimineață cu privire la soarta lui Sergei Kuzhugetovich, rușii au venit degrabă cu un video dubios cu dl. Șoigu precizând că este ocupat cu Ucraina și nu mai are timp de apariții la TV. Bine și legătura cu mina de nichel de la Norilsk este foarte slabă.

🪖Noaptea trecută s-au raportat bombardamente fără întrerupere în Mariupol. În oraș am mai rămas în jur de 100.000 de oameni.

🪖Kiev, Cernihov și Harkov au fost bombardate și ele în noaptea ce a trecut

🪖În Cernihov apa a fost raționalizată. Fiecare localnic va primi 10 litri de apă / zi. Orașul a fost luat cu asalt ieri de trupele ucrainene si i-au împins pe ruși către periferiile din nordul orașului.

🪖Orașul Irpin a fost recucerit în totalitate de ucraineni în cursul acestei nopți.

🪖Ministerul rus al Apărării spune că ieri au fost evacuate aproape 8500 de persoane din Mariupol. Peste 82.000 de persoane au luat calea Rusiei. Tot același minister susține că până acum în Rusia au fost evacuate peste 384.000 de persoane din care 80.700 de copii. 🪖Rusia a trimis soldați din Garda Națională (asta e condusă de fostul bodyguard al lui Putin pe vremea când era vice primar în Pităr) pentru a opri orice tentativă de insurecție a ucrainenilor în orașele ocupate.

🪖Partea rusă neagă zvonurile occidentale cum ca Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei ar fi vrut să demisioneze. Doamna a fost cea care a pus pe picioare instituțiile financiare ale Rusiei în ultimii 20 de ani si a asigurat un foarte solid cadru financiar în Rusia. A fost numită guvernator la un pic peste 38 de ani. Na, perspectiva de a deveni economist șef la urșii polari te răzgândește imediat.

🪖Cele mai recente estimări ale NATO spun că rușii ar fi pierdut în jur de 10.000 de soldați în Ucraina până în acest moment. În Afghanistan, în 9 ani de război, rușii au pierdut în jur de 16.000 de oameni.

🪖Ucraina va mai primi 6000 de rachete antitanc din Marea Britanie și 5000 din Suedia. Pe partea cealaltă Uralvagonzavod a oprit producția de tancuri din lipsă de componente.

🪖Ministerul de externe al Rusiei a înmânat Ambasadei SUA din Moscova o listă cu persoane declarate Non Gratae. Gluma secolului ar fi fost ca Putin să fie printre ele.

🪖O decizie bizară și total anapoda luată de Putin: acesta a cerut ca țările ”neprietene” să plătească gazul în ruble. Japonezii au zis primii: ”Dar noi nu avem ruble, boss”.

🪖Devalorizarea rublei si problemele logistice au dus la scăderea importurilor de alcool în Rusia cu 30%. Criza este comparabilă cu cea din 2014, însă asta e abia la început.

🪖Western Union a încetat furnizarea de servicii de transfer de bani în Federația Rusă. De la 1 aprilie întreaga activitate va fi suspendată.

🪖Averea cumulată a rușilor a scăzut în februarie cu 20 de miliarde de dolari. Așteptăm cu deosebit interes datele pe martie.

🪖Roskomnadzor a interzis Google News pe teritoriul Rusiei. Zelenzky a îndemnat lumea de pe toată harta cu Pământul să iasă să protesteze împotriva războiului, că mâine-poimâine se face o lună de când rușii au luat cea mai proastă decizie din epoca contemporana.

🪖Roxana Baulina (Оксана Баулина), reporter la ”Insider” a murit ieri in Kiev în urma rănilor provocate de bombardamente.

🪖După ce acum câteva zile Renault declarat că reia activitatea la uzina din Moscova, acum a zis că se predă și că încheie activitatea

🪖Astzăi se dă summit la NATO

Din România, în vreme de război:

  • Niște migrați din Afghanistan si Pakistan s-au luat la omor în Gara de Nord din Timișoara. Revista Time a publicat un articol despre N. Ciucă și în deschiderea acestuia l-a comparat pe generalul prim ministru cu Vlad Țepeș. De motorina de la Kogălniceanu sau de pușca de la Mamaia nu au pomenit nimic
  • În Timișoara o familie de ucraineni a rămas fără 50.000 de euro după ce mașina acestora a fost călcată de hoți.
  • Parlamentul European a aprobat un ajutor de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
  • România este pe poziția 28 în Topul Fericirii. Hai că nu e așa grav.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stay Connected

- Advertisement -

Latest Articles