Cum să faci cei mai buni cartofi prăjiți!

1
170
cei-mai-buni-cartofi-prajiti

Cartofi pai, french fries sau cartofi bavarezi – oricum le-ai spune, aceștia se află printre cele mai iubite mâncăruri din lume. Însă, pe lângă gustul savuros, cartofii sunt și o sursă importantă de fibre naturale și conțin numeroase minerale esențiale, precum fier, fosfor, mangan, magneziu, cupru și potasiu.

Așa că dacă nu te poți lipsi de ei din meniul tău, află cum îi poți prepara corect și chiar mai sănătos. Philips a pregătit câteva trucuri care să te inspire și să te ajute să gătești cei mai buni cartofi prăjiți crocanți și delicioși.

Ce soi de cartofi e bun pentru cei mai buni cartofi prăjiți?

Totul începe de la alegerea soiului potrivit de cartofi pentru prăjit. Ai nevoie de cartofi cu o structură fermă care nu se vor înmuia la prăjire. Cei mai buni cartofi pentru a-i prăji sunt:

  • cartofi albi – se găsesc în diferite dimensiuni, au formă rotundă sau alungită și au coaja mai deschisă la culoare. Aceștia au un conținut ridicat de apă și este recomandat să fie consumați într-o lună de la cumpărare. Textura cartofilor albi este densă, ușoară și în același timp cremoasă. La prăjire, cartofii albi rămân pufoși la interior și au o crustă crocantă.
  • cartofi galbeni – au coaja mai groasă decât cartofii albi, iar pulpa are culoarea galben închis. Aceștia sunt mai uscați și mai făinoși, fiind totodată mult mai rezistenți decât cei albi. Un soi popular de cartofi galbeni este Golden Wonder și au un gust plăcut și aromat.

Trucuri simple pe care să le încerci atunci când prepari cei mai buni cartofi prăjiți

Deși cartofii prăjiți par a fi un preparat destul de simplu, cel mai probabil ai observat că nu întotdeauna reușești să îi gătești astfel încât să rămână crocanți și aromați. Pe lângă soiul de cartofi pe care îl alegi, de preferat albi sau galbeni, ține cont și de câteva trucuri de preparare. Uite cum poți să prepari cei mai buni cartofi prăjiți:

Înmuierea cartofilor

  • înmuierea cartofilor – acesta este primul pas important întrucât ajută la reducerea cantității de amidon din cartofi. Cu cât cantitatea de amidon este mai mică, cu atât aceștia vor fi mai crocanți. Secretul este să lași cartofii la înmuiat în apă rece pentru cel puțin o oră, mai ales dacă aceștia sunt făinoși.

Prăjirea dublă

  • prăjire dublă – renumiții french fries sunt crocanți datorită procesului de gătire dublă. După ce ai ținut cartofii la înmuiat, scurge-i bine de apă și pune-i la prăjit într-o primă etapă la o temperatură mai mică, de 170 grade, pentru cinci minute. Lasă apoi cartofii la scurs pe un grătar metalic (10 – 15 minute), nu pe un șervețel, deoarece grătarul permite circulați aerului și nu înmoaie cartofii. A doua etapă de prăjire a cartofilor se face la o temperatură de 190 grade, la foc mediu, până când devin aurii. Această prăjire dublă păstrează interiorul pufos al cartofilor și o crustă crocantă.

Ustensilele adecvate

  • ustensile potrivite – cartofii pot fi prăjiți în orice vas încăpător, care să distribuie căldura în mod egal și care să păstreze o temperatură ideală de 170 – 190 grade. Totodată, vasul trebuie suficient de adânc, astfel încât cartofii să fie acoperiți în întregime de ulei pe tot parcursul procesului de gătire. Poți folosi o tigaie adâncă, o friteuză sau o cratiță cu sită specială pentru prăjit.

Grăsimea utilizată

  • grăsimea utilizată – pe lângă condimentele care pot fi adăugate la final pentru un gust cât mai plăcut, este importantă și grăsimea folosită pentru prăjire. Cele mai folosite sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline sau de rapiță. În restaurante se folosește și uleiul de palmier, deoarece este mult mai rezistent la temperaturi înalte și la prăjiri repetate. Pentru un gust special, poți încerca și grăsimile animale. Untura de porc, vită sau rață era folosită în trecut pentru prăjirea cartofilor și oferă un gust mai aromat. Ține cont însă că aceste grăsimi animale se ard mult mai repede și de aceea este recomandat să le amesteci cu ulei. Indiferent de tipul de grăsime folosit, cel mai important este să ții cont de temperatura potrivită pentru prăjire și să scurgi bine cartofii de grăsime după preparare. Totuși, este indicat să nu folosești același ulei pentru mai multe prăjiri deoarece prin refolosire acesta începe să emane substanțe toxice.

Prăjirea în serii

  • prăjirea în serii – în cazul în care ai un recipient destul de mic pentru prepararea cartofilor, poți opta pentru prăjirea în serie. Atunci când adaugi mai mulți cartofi într-o cantitate mică de ulei, temperatura uleiului va scădea, nu vei putea întoarce cartofii pentru a se prăji uniform și vei risca să nu obții niște cartofi moi, nu crocanți. Prăjește seriile de cartofi pentru început la temperatură mai mică (170 grade), timp de aproximativ șapte minute, apoi scurge-i bine. La final, încinge uleiul mai tare (190 grade) și repetă procesul de prăjire în serii pentru aproximativ doua minute, până când se rumenesc.

Scurgerea grăsimii

  • scurgerea grăsimii pe grătarul metalic – în timpul procesului de prăjire, uleiul nu pătrunde în cartofi deoarece este împiedicat de evaporarea apei din cartof, acești vapori fiind cei care produc fierberea. La finalul prăjirii cartofilor este necesară scurgerea lor pentru a împiedica să absoarbă uleiul și vaporii de apă care se formează în timpul răcirii lor. Dacă vrei ca aceștia să rămână crocanți la exterior, evită să îi scurgi pe un șervețel, întrucât se pot înmuia. Este recomandat să îi scurgi pe un grătar metalic care permite circulația aerului și păstrează așadar crusta crocantă a cartofilor.

Adugarea de sare la final

  • adăugarea de sare la final – ultima etapă din procesul de prăjire a cartofilor este adăugarea de sare la final. Desigur, poți opta pentru adăugarea altor condimente, după preferințe, însă rețeta clasică cu un strop de sare este la fel de delicioasă.

Indiferent de rețeta ta preferată de cartofi prăjiți, atât timp cât ții cont de aceste trucuri simple și eficiente, vei găti mereu cei mai delicioși cartofi prăjiți. Iar dacă vrei să alegi o alternativă mai sănătoasă, poți opta pentru prepararea lor la cuptor sau la o friteuza care funcționează cu aer fierbinte în loc de ulei și care îți asigură cartofi crocanți și, bineînțeles, sănătoși.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.