Legea banilor cash se aplică din 16 iunie 2024!

0
165
legea-banilor-cash

2024 vine cu schimbări importante despre care toți românii trebuie să știe. Legea banilor cash intră în vigoare și aduce modificări majore. Cât numerar poate tranzacționa o persoană fizică și ce modificări au fost făcute la nivel național? Când intră în vigoare acestea?

Care sunt noile plafoane cash

Începând cu data de 16 iunie 2024, vor intra în vigoare unele schimbări semnificative în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, ca urmare a adoptării Legii 406/2023, cunoscută sub denumirea de Legea Banilor Cash, și a Ordonanțelor de Urgență 98/2023 și 115/2023. Aceste modificări includ impunerea unei limite zilnice de 10.000 de lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, alături de reglementări referitoare la soldul de casierie și avansurile de decontare.

Inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, Legea 406/2023 a suferit o modificare la sfârșitul anului, permițând totuși plata salariilor și în numerar, oferind simultan opțiunea plății prin intermediul conturilor bancare. De asemenea, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar, scrie playtech.ro.

Tot ce trebuie să știi despre tranzacțiile cash

Schimbările legislative recente privind tranzacțiile în numerar au fost confirmate prin promulgarea Ordonanței de Urgență 115/2023, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Aceste noi reguli, aplicabile începând cu începutul anului 2024, afectează atât companiile, cât și cetățenii, având ca obiectiv principal reducerea evaziunii fiscale. Cu toate acestea, eficiența acestora a fost subiectul unor dezbateri încă de dinainte de promulgare.

Începând din 2024, tranzacțiile între persoane juridice și persoane fizice, inclusiv primirea sau rambursarea împrumuturilor sau finanțărilor, vor fi obligate să se desfășoare exclusiv prin mijloace de plată non-cash, iar limita zilnică pentru astfel de tranzacții va fi de 10.000 de lei per persoană.

Această limită zilnică se aplică oricărui tip de tranzacție în numerar între entități juridice, inclusiv persoane fizice care dețin un PFA sau orice altă formă similară de organizare juridică, și persoane fizice. Aceasta include vânzări, cumpărături, dividende sau orice alt gen de tranzacții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.