În mod inevitabil, aceleași tehnologii care guvernează ChatGPT și alți chatboți public disponibili sunt deturnate pentru automatizarea unei „meserii” la fel de veche ca și internetul: datingul online.
Rețeta pare complicată, dar e mai la îndemână decât oricând. Folosești un serviciu AI de generare imagine pentru a „compune” imaginea iubitei perfecte. Poate vă mai amintiți de Aitana și succesul ei pe Instagram. Acela este doar un exemplu relativ inofensiv. Adevărata „găină cu ouă de aur” este iubita virtuală. Pe de o parte avem business-ul emergent cu servicii de ”prietenie virtuală” oferite fără ascunzișuri celor care doresc așa ceva și scheme de înșelăciune tot mai sofisticate, unde personaje la fel de fictive sunt aduse pe platformele convenționale de dating.
Ești singur de Valentine’s Day, la fel de deprimat ca în ziua de Crăciun petrecută cu părinții, la 40+? Ei bine află că șansele ca una dintre potrivirile pe Tinder să se concretizeze sunt mai mari ca oricând, doar că sunt șanse rezonabile ca perechea găsită să nu fie reală, iar timpul tău să fie consumat cu un chatbot bine „antrenat” pentru a te captiva emoțional. Eventual, vei fi în cele din urmă „preluat” și de o persoană reală, da numai pentru etapa finală în care ești dus cu adevărat „de nas”, scrie zonait.ro.
„Deși sunt promovate drept ceva ce-ți va îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea”, chatboții de dating sunt ”specializați în furnizarea de dependență, singurătate și toxicitate” așa zisa relație fiind susținută oricât timp pot fi obținuți bani sau colectate date care pot fi valorificate ulterior. Inclusiv in campanii nu tocmai legale, de tipul celor care amenință cu dezvăluirea de imagini sau informații compromițătoare membrilor familiei.
Deci mare atenție cu cine interacționați online, să nu picați în plasa ”iubitelor” virtuale, programate în AI!