Sonda Voyager 1, una dintre cele mai îndelungate misiuni spaţiale desfăşurate de NASA, se confruntă cu o problemă la sistemul de comunicaţii, iar echipa de control a misiunii se teme că nu va mai putea restabili niciodată legătura cu această sondă, informează Live Science, potrivit Agerpres, citat de digi24.ro.
În prezent, specialiştii NASA lucrează pentru a remedia o eroare de calculator care împiedică sonda să transmită date spre Pământ, însă limitările de software şi distanţa uriaşă fac această intervenţie foarte dificilă.
Încă din 14 noiembrie 2023, sonda interstelară Voyager 1 nu a mai putut să-şi transmită datele obţinute de instrumentele sale ştiinţifice spre Pământ, conform unui comunicat al NASA. Sonda pare să recepţioneze şi să execute comenzile transmise de echipa de control a misiunii din California, dar nu poate transmite datele înapoi spre Pământ. În prezent sonda se deplasează în mediul interstelar, la peste 24 de miliarde de kilometri de Pământ, dincolo de marginile Sistemului Solar.
De la lansarea sa, pe 5 septembrie 1977, sonda Voyager 1 se îndepărtează de Soare cu viteza aproximativă de 17 km/s şi în 2012 a trecut în spaţiul interstelar, părăsind graniţele Sistemului Solar şi devenind primul obiect spaţial care a reuşit acest lucru. În prezent, Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect produs de om.
Dacă NASA nu va reuşi să restabilească legătura cu Voyager 1, agenţia va dispune în continuare de încă o sondă interstelară. Sonda geamănă, Voyager 2, a ieşit din Sistemul Solar în 2018 şi a reuşit să păstreze contactul cu Pământul. De asemenea, la orizontul anilor 2040, o altă sondă aparţinând NASA, New Horizons, urmează să părăsească Sistemul Solar.