Rezultatele alegerilor din Germania: extrema dreaptă atinge un nou record electoral

0
99

Alegerile legislative anticipate din Germania, desfășurate în weekendul 22-23 februarie 2025, au adus schimbări semnificative pe scena politică germană. Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU), condusă de Friedrich Merz, a obținut 28,5% din voturi, asigurându-și poziția de lider. Partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat un rezultat istoric, clasându-se pe locul al doilea cu 20,8% din voturi. Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Olaf Scholz (actualul cancelar), a suferit o înfrângere semnificativă, obținând doar 16,4% din voturi, cel mai slab rezultat din istoria sa. Verzii au obținut 11,6%, iar Die Linke (Stânga) a crescut la 8,8%. Partidul Liberal Democrat (FDP) și Alianța de extremă stânga a lui Sahra Wagenknecht nu au reușit să atingă pragul de 5% necesar pentru a intra în Bundestag.

Prezența la vot a fost remarcabilă, atingând 82,5%, cea mai ridicată rată de participare de la reunificarea Germaniei în 1990.

Victoria CDU/CSU sub conducerea lui Friedrich Merz indică o posibilă schimbare de direcție în politica germană. Merz a subliniat necesitatea unor reforme fundamentale pentru a revitaliza economia și a spori cheltuielile de apărare, în contextul preocupărilor legate de securitatea europeană și de relațiile transatlantice. El a accentuat importanța obținerii unei „independențe strategice” a Europei față de SUA, în special în domeniul apărării.

Cu toate acestea, formarea unei coaliții guvernamentale stabile se anunță a fi o provocare. Deși CDU/CSU a obținut cel mai mare procentaj, nu deține majoritatea absolută în Bundestag, ceea ce impune negocieri pentru formarea unei coaliții. SPD, având în vedere rezultatul slab și diferențele ideologice, ar putea fi reticent în a colabora. O altă opțiune ar fi o coaliție cu Verzii și alte partide mai mici, însă diferențele programatice ar putea complica discuțiile.

Un aspect notabil al acestor alegeri este ascensiunea AfD, care a obținut cel mai bun rezultat din istoria sa, devenind a doua forță politică a țării. Acest rezultat reflectă o divizare geografică și ideologică în Germania, cu AfD obținând rezultate remarcabile în fostele landuri estice, în timp ce vestul țării rămâne dominat de partidele tradiționale.

Reacțiile piețelor financiare au fost pozitive în urma alegerilor. Euro s-a apreciat, iar indicele principal DAX 40 al Bursei de la Frankfurt a înregistrat creșteri, investitorii anticipând o stabilitate politică și posibile măsuri de stimulare economică sub noua conducere.

Rezultatele alegerilor din Germania semnalează o reconfigurare a peisajului politic, cu provocări majore în formarea unei coaliții guvernamentale stabile și în abordarea ascensiunii extremei drepte. Direcția pe care o va adopta noul guvern va avea implicații semnificative atât pentru politica internă, cât și pentru poziția Germaniei în cadrul Uniunii Europene și pe scena internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.