Cel mai iute ardei din lume se află în România, la Buzău!

0
267
cel-mai-iute-ardei-din-lume-romania-buzau

Cercetătorii buzoieni în horticultură au reușit crearea unuia dintre cei mai iuți ardei din lume, care depășește cu mult soiul american Carolina Reaper. Întregul proces a durat peste 23 de ani, timp în care au fost încrucișate mai multe soiuri autohtone cu unele din import. Leguma obținută la Buzău este atât de iute încât nu poate fi atinsă fără protecție.

Ardeiul iute de la Buzău pare după aspect unul normal. Când este tăiat elimina în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mana neprotejată produce usturimi puternice, informează adevărul.ro.

Ardeiul are o concentrație de capsaicină de peste 2.4 milioane unități pe scara Scoville

„Vorbim de ardei foarte iute, cu o concentrație de capsaicină de peste 2,4 milioane de unități pe scara Scoville. El a fost prezentat la Congresul mondial de horticultură din 2014, de la Brisbane, Australia. Până în prezent, el nu a fost întrecut de nicio altă creație în rapoartele științifice”, declară Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Iuțimea soiului obținut de cercetătorii buzoieni, verificată în laboratoare din țară și de peste hotare, este de 2,4 milioane unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Acest ardei are cu mult peste iuțimea unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de cel mult o mie de unităţi Scoville.

Ardeiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reaper, care are doar 2,2 milioane de unități. Capsaicina, substanța care este responsabilă de iuțimea unui ardei este, după cum spun cercetătorii din Buzău, transmisă de un grup de gene.

La ce este folosit un ardei atât de iute?

Poate vă întrebați la ce este folosit un ardei atât de iute. Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Usturimea este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Ardeiul iute de Buzău este cunoscut deocamdată după codul L 13A. Are aspectul unui ardei normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice.

Manevrarea acestui ardei fără elemente de protecție nu este posibilă. Gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. O astfel de varietate de ardei este folosită în industria farmaceutică și la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.