50 de ani de la primul apel telefonic făcut de pe un mobil!

0
313
primul-apel-telefonic-telefon-mobil
FOTO: BBC.com

În urmă cu 50 de ani, mai exact pe 3 aprilie 1973, Marty Cooper stătea la un colț de stradă în New York și a reușit să efectueze primul apel telefonic de pe un mobil. Sub privirile mirate ale trecătorilor, Cooper a reușit să-l sune pe omologul său de la firma rivală Bell Laboratories, pentru a-i spune triumfător că sună de la un „telefon mobil personal, portabil”. „Cred că strângea din dinți”, spune râzând bătrânul de 94 de ani.

În timp ce laboratoarele Bell s-au concentrat pe dezvoltarea unui car-based phone instead, Cooper și Motorola au revoluționat modul în care comunicăm. A fost momentul în care a apărut telefonul mobil. Însă, primul telefon mobil comercial a apărut în 1984 – Motorola Dynatac 8000X.

Motorola Dynatac 8000X nu avea cameră și nu avea posibilitatea de a trimite mesaje. Cântărea aproximativ 800 de grame. Bateria avea o autonomie de doar 30 de minute în convorbire și 12 ore în standby. Astăzi, smartphone-urile sunt extrem de performante și ”inteligente”.

Cu toate că telefoanele mobile au evoluat extrem de mult din 1973 și până azi, principiul de funcționare a rămas același. Telefonul vă transformă vocea într-un semnal electric, care modulează o undă radio. Unda radio ajunge într-un releu de emisie / recepție, iar apoi către persoana pe care o sunați. Inversând procesul, acea persoană vă poate auzi vorbind.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.