Cutremur de 7.8 grade în Turcia, 6 februarie 2023: peste 300 de morți!

0
279
cutremur-turcia-7-8-grade-februarie-2023
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Peste 300 de oameni au murit în urma cutremurului de 7.8 grade ce a lovit Turcia în dimineața zilei de luni, 6 februarie 2023. Conform analiștilor, acesta a fost cel mai puternic cutremur produs în Turcia din 1939 și până în prezent. Cutremurul a ținut aproximativ un minut și a fost urmat de replici puternice, cu magnitudini ce au variat de la 5.6 grade la 6.7 grade.

Cutremurul cu magnitudinea de 7.8 a avut loc luni dimineața, la 23 de kilometri est de Nurdagi, provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul frontierei Turcia-Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban, anunță CNN.

Cutremur în Turcia de 7.8 grade

Cel puțin 76 de persoane au fost ucise și peste 440 au fost rănite în Turcia , potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din țară AFAD. Zeci de clădiri s-au prăbușit în Turcia, dar și în Siria.

În Siria, cel puțin 237 de persoane au murit și peste 630 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Decesele au fost raportate în Alep, Latakia, Hama și Tartus.

Zeci de oameni sunt prinși sub dărâmături, potrivit grupului Syria Civil Defense, o organizație umanitară înființată pentru a salva persoanele rănite în conflict. O mare parte din nord-vestul Siriei, care se învecinează cu Turcia, este controlată de forțele antiguvernamentale pe fondul unui război civil sângeros care a început în 2011.

Se crede că seismul de luni este cel mai puternic care a lovit Turcia din 1939, când un cutremur de aceeași magnitudine a ucis 30.000 de oameni, potrivit USGS. Cutremurele de această magnitudine sunt rare, având loc în medie mai puțin de cinci în fiecare an, oriunde în lume. Șapte cutremure cu magnitudinea 7,0 sau mai mare au lovit Turcia în ultimii 25 de ani – dar cel de luni este cel mai puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.