România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa!

0
403
Sectie-Neonatologie

91% dintre secțiile de neonatologie nu sunt dotate adecvat pentru îngrijirea tuturor nou-născuților. „Transportul unui nou-născut este o loterie”, Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România, anunță g4media.ro!

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa: 91% dintre secțiile de neonatologie nu sunt dotate pentru îngrijirea tuturor nou-născuților. Potrivit statisticilor actuale, mortalitatea infantilă în țară este de 5,6 la 1000, o rată aproape dublă față de media europeană de 3,4 (conform Eurostat). Aceste cifre alarmante subliniază o problemă majoră în sistemul românesc de sănătate, necesitând măsuri urgente pentru a aborda această situație critică.

Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România, care coordonează proiectul Fondul Viață pentru Nou-Născuți, atrage atenția asupra unei cauze semnificative care contribuie la creșterea ratei de mortalitate infantilă: lipsa echipamentelor medicale în unitățile de nivel 1 și 2 din țară.

România, fruntașă la mortalitatea infantilă!

Din cele 224 de unități, compartimente și secții de neonatologie existente în România, doar 9% sunt de nivel 3, adică acele locuri dotate cu toate echipamentele necesare pentru a îngriji un nou-născut cu probleme sau un nou-născut prematur.

Aceste unități reprezintă singurele locuri în care se pot îngriji cu succes copiii născuți sub greutatea de 1500 de grame sau cu vârsta sub 32 de săptămâni. În contrast, nou-născuții vin pe lume în toate celelalte unități din țară, răspândite pe întreg teritoriul național.

Unitățile de nivel 1 nu au nici măcar linie de gardă, nu au medic de gardă. Rolul lor este de a transfera imediat nou-născutul. Cele de nivel 2 au dreptul de a îngriji nou-născuți, dar peste 32 de săptămâni, peste 1500g. Dacă se nasc sub, trebuie să îi transfere la unitățile de nivel 3. Vă dați seama care este ponderea: 9% versus 91%. Unde să îi transferi? Chiar dacă găsești un loc liber, este important și să îl stabiliezi. Și dacă nu ai echipamentele necesare, nu ai cum să faci asta, nu ai cum să îl salvezi. Copilul, moare, din păcate.”, a adăgat Angela Galeța.

Care sunt nevoile unui bebeluș care se naște cu probleme de sănătate sau prematur

Uneori au probleme grave de sănătate și aici ajutorul cel mai mare poate să vină de la telemedicină, alteori ei nu au probleme de sănătate, dar fiind prematuri, fiind foarte mici, uneori sunt bebeluși de 650 grame, caz în care ai impresia că degetele lor sunt transparente, ei au nevoie de o îngrijire specială: de un incubator, de un mixer de oxigen, adică un instrument care dozează oxigenul în așa fel în încât ei să nu primească oxigen pur pentru că asta poate determina probleme grave de sănătate ulterioare, este nevoie de monitoare de funcții vitale. Deci toate aceste lucruri sunt necesare și uneori sunt necesare pe termen lung. Un nou-născut poate să stea în incubatoare câteva săptămâni, o lună, două luni, chiar și mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.