Unde se poate vedea eclipsa totală de soare din 8 prilie 2024?

1
154
eclipsa-totala-soare

​Eclipsele de Soare sunt evenimente speciale și oamenii sunt nerăbdători să le vadă, însă puține eclipse au stârnit așa interes uriaș cum se întâmplă cu cea care se va vedea din America de Nord pe 8 aprilie. Pentru unele orașe va fi cel mai mare eveniment din ultimele decenii și milioane de oameni vor veni în zona unde se va face noapte pentru câteva minute. De ce eclipsa aceasta este specială?

Cresc de la zi la zi pe Google în America de Nord căutările pentru „2024 Total Solar Eclipse”, iar această eclipsă de Soare este specială, fiindcă banda de totalitate, adică zona unde se va face întuneric în plină zi, este lungă de câteva mii de km și lată chiar și de peste 180 km.

Eclipsa totala de soare din 8 prilie 2024

În plus, Soarele va fi acoperit pentru mai mult timp: la eclipsa din 2017 acoperirea maximă a fost de 2 minute și 40 secunde, iar la cea din 8 aprilie 2024 maximul va fi de 4 minute și 28 de secunde. În Dallas vor fi 3 minute și 51 de secunde de întuneric, în Indianapolis, cu două secunde mai puțin, iar la Niagara Falls, trei minute și jumătate. NASA are o mulțime de informații despre eclipsă, iar pentru a le vedea puteți intra aici.

Spre comparație, la ultima eclipsă solară parțială din România, cea din 1999, cea mai mare durată a fenomenului a fost lângă Râmnicu Vâlcea: 2 minute și 23 secunde.

În destule cazuri, în interiorul benzii de totalitate – dacă mergi 40 km spre centrul ei – poți avea în plus 90 de secunde de întuneric în timpul eclipsei, ceea ce nu este deloc rău pentru ceva de poate vezi doar o dată în viață.

Banda pornește din Mexic (zona Mazatlan), traversează SUA și ajunge și în Canada (finalul este în regiunea Newfoundland). Ultima eclipsă totală de Soare vizibilă din SUA a fost în 2017, dar banda de totalitate era mai mică și mai puțin lată. La eclipsa de acum șapte ani numărul celor care locuiau în interiorul benzii de totalitate era de 12 milioane de oameni. La eclipsa de acum, este vorba despre 32 de milioane de locuitori ai SUA.

Știrea completă pe hotnews.ro!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.