Cronica în vreme de război: Minutul și scorul pe 10 martie 2022! Au trecut 14 zile de la declanșarea războiului din Ucraina!

0
462
cronica-in-vreme-de-razboi-ucraina-rusia

Rusia continuă bombardamentele asupra marilor metropole și obiectivelor strategice din Ucraina, în timp ce soldații ucraineni se apără cu mult curaj. În tot acest timp, lumea e ”bombardată” cu sute de informații de pe front. Unele sunt reale, tragice și triste, altele sunt fake news-uri menite să inducă panică, frică și să destabilizeze credibilitatea asupra unei tabere sau alteia.

Cristi Pitulice face cronica ”minutul și scorul (canal de telegram)” în vreme de război și vă aduce în atenție toate aceste informații, căutând validarea din mai multe surse. Prezintă informația reală, confirmată, în stilul său caracteristic. Totodată, Cristi semnalează acolo unde zvonistica și fake news-ul își fac simțită prezența.

Minutul și scorul în vreme de război – 10.03.2022 / 09:00

🪖Armata rusă nu a mai înregistrat avansuri tereste în ultimele 48 de ore, însă s-au înregistrat bombardamente sporadice în majoritatea orașelor de pe linia frontului.
🪖Odessa nu este atacat. Nikolaevul, deși are aeroportul cucerit, iar trupele rusești sunt în periferie, nu este ocupat. Mariupolul, deși este asediat de 9 zile nu este ocupat. Harkovul rezistă cu succes, ucrainenii au eliberat parțial presiunea din partea de sud a orașului.
🪖Primăria din Mariupol susține că peste 1200 de civili au fost uciși în bombardamente în oraș. Din păcate nu mai există nicio altă sursă pentru a confirma știrea. 300.000 de oameni sunt captivi în oraș. Victimele au început să fie înhumate în gropi comune. – scuze pentru știrea asta.
🪖Orașul Jitomir a fost bombardat noaptea trecută. Centrala termică a orașului a fost avariată și nu funcționează în acest moment.
🪖Si orașul Okhtyrka a fost bombardat. Aici o conductă de gaze a fost avariată.
🪖Forțele ucrainene controlează în continuare spațiul lor aerian în principal cu rachete sol-aer. În ultimele 48 de ore au doborând cel puțin patru avioane de atac SU-25 și două elicoptere – astea sunt confirmate.
🪖Ieri Emiratele Arabe Unite au spus că vor majora producția de petrol și că va recomanda mișcarea asta ci celorlalți membrii OPEC. Prețul al bursă a scăzut cu 17%.
🪖Ministerul Transporturilor din Rusia a propus si a aprobat ca toate aeronavele străine închiriate care sunt în Rusia în acest moment să rămână în Rusia, iar ratele să fie plătite în ruble. O modalitate elegantă de a le lua la o fracție de preț.
🪖Conform estimărilor americane ( se pare că sunt cel mai aproape de realitate ) până în acest moment, în Ucraina, au murit în jur de 6000 de soldați ruși și alți 12.000 au fost răniți. Nu e o cifră pe care să o luăm temelie, totuși.
🪖FMI acordă un ajutor de urgență de 1.4 miliarde de dolari Ucrainei. Cred că e împrumut, că FMI nu e biserică.
🪖Ieri au fost evacuați peste 35.000 de civili pe culoarele umanitare stabilite de ruși împreună cu ucrainenii. Cei mai mulți au fost din orașul Sumi
🪖China își încordează mușchii cu Taiwanul. Spune că este o problema internă a Chinei și că nu va accepta niciodată amestecul altor state în treaba asta.
🪖Astăzi Lavrov și Kuleba vor negocia în Antalya.
🪖Caterpillar și John Deere închid operațiunile în Rusia. Tractoarele Kiroveț și Belarus vor fi pe val.
🪖Rușii vor rămâne și fără Mars.
🪖Lada și-a suspendat producția momentan. În 2021, două din 10 mașini vândute în Rusia erau Lada.
🪖Danone si Buger King continuă să vândă eroic.

Din România, în vreme de război:

  • În dimineața asta pretul carburanților la pompă nu depășește 8 lei / litru. Cam cum a fost și ieri. Salut pe acesta cale pe toți cei care au stat 3 ore la cozi pentru a umple bidoane cu benzină cu 11 lei / l și felicit benzinarii pentru specula de mare clasă pe care au săvârșit-o. Vedeți că benzina + făină e un fel de azotat + motorină, să nu săriți în aer cu tot cu bloc.
  • Legat de primul punct. O tânără din Iași a ajuns bătută la spital că nu ar fi respectat rândul la pompa de benzină. În halul ăsta am ajuns.
  • Kaufland va crea 300 de locuri de muncă pentru refugiații ucraineni.

Nu se validează

  • Din Belarus a venit în apărarea Kievului un batalion de voluntari numit ” Konstanty Kalinowski”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.