De ce aurora boreală a putut fi văzută din România?

0
285
aurora-boreala-romania
Foto: Gismeteo.ro

Imagini cu aurora boreală surprinse din România au apărut duminică seară pe rețelele sociale. Fenomenul extrem de spectaculos, care de obicei este vizibil la latitudini mari, după Cercul Polar, s-a prezentat sub forma unei „draperii” roșii care coboară din cer.

Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru Digi24.ro că aurora care a apărut pe cerul României este efectul unei erupții solare care a avut loc în urmă cu câteva zile.

Aurora boreală s-a văzut pe tot teritoriul Romîniei, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării – Timiș, Bihor – până în est, în Ialomița, Brăila, Tulcea.

Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.

Astronomul a mai precizat că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

Deci nu e vorba de HAARP sau alte experimente, ci despre un fenomen simplu ce rezultată în urma unei erupții solare. Aurora Boreala a putut fi văzută din România pentru că fenomenul a avut loc la mare altitudine, dar nu s-a format deasupra României. Mai jos aveți și o imagine care vă poate lămuri mai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.