Se scumpește ciocolata! Va ajunge un produs de lux?

0
205
se-scumpeste-ciocolata

După ce o parte importantă a industriei alimentare a fost penalizată cu o aşa-zisă taxă pe zahăr, mascată printr-o mărire a cotei de TVA de la 9% la 19%, aplicată de la 1 ianuarie 2024, acum un nou element ar putea duce la o creștere și mai mare a prețului ciocolatei, un produs care este consumat de numeroși români.

Este vorba despre fenomenul meteorologic El Nino, care se produce in zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Acest fenomen, care a început deja să creeze probleme în Africa de Vest, în special în Ghana, unde există numeroase plantații de cacao, a crescut deja foarte mult cotația acestei materii prime la bursa de la New York, după cum arată BBC.

Astfel, tona de cacao a atins săptămâna trecută un nou record de 5.874 de dolari pe tonă, pentru a încheia şedinţa la 5.805 dolari pe tonă. De la începutul anului trecut şi până în prezent, de altfel, costul materiei prime care stă la baza producției de ciocolată s-a dublat, după cum arată aceeași sursă, lucru care îi pune în dificultate nu doar pe consumatori, ci și pe marii producătorii de ciocolată.

Creșterile istorice de prețuri la cacao este de așteptat să limiteze veniturile companiei anul acesta„, a arătat de altfel, în acest sens, unul dintre cei mai mari producători de ciocolată din lume, Hershey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.