O nouă analiză a datelor seismice colectate de sonda InSight, aparținând NASA, oferă dovezi convingătoare în sprijinul ipotezei că apa ar putea exista în stare lichidă la adâncimi mari sub suprafața planetei Marte. Studiul, publicat recent în jurnalul Geology și preluat de site-ul de specialitate Space.com, arată că structura scoarței marțiene ar putea permite prezența apei lichide, chiar și în condițiile climatului actual rece și arid al planetei.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat undele seismice produse de cutremure marțiene (marsquakes) detectate de sonda InSight. Modul în care aceste unde se propagă prin interiorul scoarței sugerează existența unor straturi subterane cu proprietăți care pot fi explicate prin prezența fluidelor, posibil apă sărată (salină), la adâncimi mari. Potrivit oamenilor de știință, sărurile dizolvate ar putea preveni înghețarea apei chiar și la temperaturi extrem de scăzute.
Aceste rezultate susțin ideea că Marte ar putea adăposti rezerve de apă lichidă sub suprafață, ceea ce ar avea implicații importante pentru cercetarea vieții microbiene și pentru viitoarele misiuni umane pe Planeta Roșie. În plus, ele completează observațiile anterioare realizate de radarul MARSIS de pe sonda europeană Mars Express, care a detectat semnale radar reflectate ce au fost interpretate ca indicând posibile lacuri subterane de apă lichidă în regiunea polului sud marțian.
Datele seismice au fost analizate de o echipă internațională de geofizicieni, care a publicat concluziile în articolul intitulat „Seismic evidence for potential deep crustal brines on Mars” în numărul din martie 2025 al revistei Geology. Space.com a preluat și detaliat aceste descoperiri într-un articol publicat pe 14 martie 2025.