Ziua internaţională Lego este sărbătorită în ziua în care danezul Godtfred Kirk Christiansen a depus cererea de brevetare a cărămizii originale Lego, în anul 1958. Cărămida Lego avea un sistem sofisticat de asamblare, care o făcea solidă și versatillă.
Compania lui Godtfred a fost fondată în 1932, aceasta realizând o varietate de jucării din lemn şi luând numele Lego din cuvintele daneze „LEg GOdt” („joacă bine”).
Primele piese LEGO au fost produse în 1949
Compania producătoare de jucării a fost prima care a cumpărat o maşină de turnare prin injecţie în matriţe a pieselor din plastic. Aceasta a dus la crearea primei cărămizi Lego din plastic în 1949.
Godtfred s-a asigurat nu doar de obţinerea brevetului pentru designul cărămizii Lego, ci şi a celui pentru conceptul asamblării mai multor cărămizi într-un sistem de construcţie, fapt ce i-a protejat designul de concurenţă. În 1968 a fost deschis primul Legoland care a atras peste 625.000 de vizitatori în primul său sezon.
În prezent există zece parcuri Legoland, potrivit site-ului companiei, în Billund (Danemarca), California, Florida, New York, Malaysia, Dubai, Windsor, Japonia, Coreea de Sud şi Germania.
Din 1949 până în 1966, Lego a crescut exponențial într-o companie globală care comercializa cu amănuntul în 42 de țări. Lego dezvoltase nu mai puțin de 57 de seturi Lego și 25 de vehicule Lego. Fabricile Lego produce peste 700 de milioane de elemente Lego în fiecare an.
Astăzi compania este condusă de nepotul lui Ole Kirk, Kjeld Kirk Kristiansen, a cărui viziune inovatiovă ține LEGO pe culmile succesului încă din 1977. Plecând de la fabricarea de jucării, brandul LEGO s-a extins în timp în alte domenii, de pildă în piaţa jocurilor video sau a producţiei de filme, şi a devenit o marcă globală.
Potrivit BrandFinance, Lego s-a situat în 2021 pe locul al 7-lea al celor mai puternice branduri din lume, în urcare cu patru poziţii din 2020, după o scădere în anii precedenţi şi după ce s-a situat pe locul fruntaş în 2017. Măsurile de izolare impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au condus, se pare, la o creştere a vânzătorilor de piese Lego, fiind observat un interes crescut în special din partea adulţilor.