5 tipuri de cafea și modul lor de preparare

0
604
tipuri-de-cafea

La cafea nu se poate fără cafea. Așa că pentru voi am pregătit acest articol cu 5 tipuri de cafea și modul lor de preparare. Cafeaua este licoarea magică ce îți dă un boost de energie. Indiferent că este consumată dimineață, la prânz sau seara, cafeaua te menține alert și te încarcă cu energie.

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cafeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta.

Fiecare dintre noi preferăm să bem cafeaua sub diferite forme: espresso, cappuccino sau café latte. Inevitabil, ajungem să fim dependenți de această licoare magică.

Conform specialiștilor, cafeaua poate fi preparată în peste 40 de tipuri, însă în acest articol veți citi despre cele 10 tipuri de preparare a cafelei cele mai populare și rețetele lor.

Espresso

Cea mai populară cafea este de tip espresso. Clasicul espresso este recunoscut drept cafeaua neagră scurtă. Vorbim de 30 ml de cafea foarte concentrată.

Pentru a face corect un espresso, apa fiartă trebuie ținută sub presiune ridicată și trecută prin boabele de cafea fin măcinate, după care este turnată într-o ceașcă mică, de 60 sau 120 ml. Trebuie încercat un espresso atunci când vrei să savurezi gustul și aroma perfectă a unei cafele.

Café Latte

Cafe Latte este un tip de cafea foarte popular. Se face dintr-un shot de cafea (20-30ml), la care se adaugă lapte fiert în aburi. De regulă este foarte cremoasă, iar unii nu fac diferența între o café latte și o „albă simplă”. Latte-ul e considerat o cafea entry level, deoarece aciditatea și gradul de amăreală sunt tăiate de cantitatea de lapte. Se servește într-un pahar de 400 ml cu un centimetru de spumă.

Cappuccino

Cappuccino nu poate lipsi din top trei cele mai populare tipuri de cafea din lume. Un cappuccino constă din trei straturi: primul e un shot de espresso, urmează unul de lapte la aburi și al treilea este un strat de spumă de lapte. În mod tradițional, italienii beau cappuccino la micul dejun.

Cappuccino se consumă într-o cană de cappuccino, de 180-240 ml, cu 30-60 ml de espresso, 60 ml de lapte și 60 ml de spumă.

Cafea la filtru

Clasica cafea la filtru nu poate lipsi din acest clasament. Înainte de toate celelalte tipuri de cafea, cafeaua la filtru a fost la mare căutare prin România. Cândva oaia neagră a cafelei, acum este din nou la modă. Boabele de cafea se macină și se lasă apoi în apă fierbinte sau rece, care este ulterior filtrată. Rezultatul este mai puțin amar și mai puțin aspru decât un espresso, dar nu la fel de apos ca o americano, iar cafeaua poate fi servită neagră sau cu lapte.

Irish Coffee

Diversele cocktailuri de cafea au apărut cu mult înaintea a ceea ce astăzi numim Irish coffee. La jumătatea secolului 19 în cafenelele vieneze se serveau specialitățile Pharisäer și Fiaker.

Rețeta originală de Irish coffee a apărut în anii 50 ai secolului trecut și și-o dispută mai multe locuri. Una dintre versiuni este atribuită lui Joe Sheridan, un chef care activa în comitatul Limerick și care a adăugat whiskey în cafeaua pe care a servit-o unor pasageri care debarcau pe pontonul unde se afla restaurantul și cafeneaua la care lucra.

Irish coffee se face, așadar, cu whiskey, zahăr și un strat gros de frișcă. Se încălzește cana, apoi se umple cu cafea. Se umple cana cu ¾ cafea. Se adaugă 1-2 lingurițe de zahăr și se amestecă până se dizolvă complet. Se toarnă apoi whiskey-ul (45 ml), se amestecă pentru a se încorpora. La final se adaugă frișca proaspătă.

Indiferentă de ritualul pe care-l practicați la cafea, această licoare magică merită consumată în tihnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.