2024 este anul în care peste 4 miliarde de oameni își vor alege conducătorii. Este un an hotărâtor, inclusiv pentru România. Vom avea alegeri locale, legislative, prezidențiale și europarlamentare. Inevitabil, vom fi bombardați cu informații false, cu tot felul de trucaje și montaje, multe dintre acestea realizate cu noile tehnologii bazate pe Inteligența Artificială.
Pentru a mai diminua impactul fake news-ului, OpenAI, Meta, Google au semnat un acord prin care se obligă să limiteze interferențele AI în campaniile electorale! Vor dezvolta, împreună, un instrument de detectare a conținutului trucat, însă nu îl vor elimina sau interzice pe platformele lor, informează biziday.ro.
Acordul a fost semnat de 20 de companii din domeniul tehnologic
Acordul, prezentat în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, a fost semnat de 20 de companii mari din domeniul tehnologic, inclusiv creatori de modele AI precum OpenAI, Microsoft, Adobe, și rețele de socializare cum sunt Meta, Tiktok, X/Twitter.
Concret, companiile se angajează să dezvolte, colaborând, instrumente care să detecteze imaginile, videoclipurile și materialele audio generate de inteligența artificială “care falsifică sau modifică în mod înșelător înfățișarea, vocea sau acțiunile candidaților politici sau care oferă informații false alegătorilor” și să le semnaleze ca atare. De asemenea, semnatarii vor organiza campanii de informare și educare a publicului în ceea ce privește conținutul înșelător și măsuri de combatere al acestuia.
În ciuda popularității instrumentelor generatoare de text, precum ChatGPT de la OpenAI, semnatarii se vor concentra pe limitarea influenței fotografiilor, videoclipurilor și înregistrărilor audio generate de AI, conform vicepreședintelui executiv al Adobe, deoarece, în ceea ce privește textul, oamenii sunt mai sceptici. “Creierul uman este programat să creadă în acest tip de media“, a declarat acesta.
Totuși, companiile nu se angajează să interzică sau să elimine materialele trucate (“deepfakes”), ci doar în vor detecta și eticheta atunci când este creat sau distribuit pe platformele lor. De altfel, nu a fost stabilit un termen-limită pentru implementarea măsurilor și nici modul în care fiecare companie le va pune în aplicare.