Renumită pentru istoria de peste 7.000 de ani și pentru stațiunile balneare, regiunea austriacă Salzkammergut este Capitală a Culturii Europene în 2024, alături de orașul Bodø din Norvegia și de orașul Tartu din Estonia. Cu această ocazie, peste 200 de evenimente – sub umbrela motto-ului „Cultura este noua sare” – vor avea loc aici.
Premieră în istoria Capitalei Culturii Europene: 23 de orașe alpine își unesc forțele și tradițiile
Este pentru prima dată când 23 de orașe din Salzkammergut își unesc forțele și aduc în atenția publicului teme esențiale de reflecție, precum: înțelegerea tradițiilor pentru crearea viitorului în mod responsabil (“Power and tradition”), importanța diversității culturale (“Culture in motion”), turismul văzut ca o punte între culturi (“SHARING SALZKAMMERGUT – The Art of Traveling”) și grija față de comunitate și planetă (“GLOBALOCAL – Building the new”).
Evenimente-manifest din programul Capitalei Culturii Europene
Sudhaus, expoziția principală, prezintă noi valențe pentru cele 3 elemente naturale reprezentative pentru regiune: sarea, apa și lemnul. Prin diverse lucrări fotografice, instalații și alte creații artistice, expoziția trage un semnal de alarmă asupra problemelor climatice actuale.
Totodată, Marele Proiect Verde este manifestul prin care teatrele și alte instituții artistice susțin complementaritatea dintre cultură și sustenabilitate, aducând în lumina reflectoarelor subiectul tranziției climatice.
Pe lista evenimentelor-simbol se află și SOLENAUT*INNEN, care le oferă participanților o experiență imersivă, grație cupolei 360°, combinată pentru prima dată cu un sistem de plutire în apă sărată.
Pasionații de tehnologie își dau întâlnire la Regional Express care, cu ajutorul realității virtuale, oferă o perspectivă audio-vizuală inedită asupra naturii și culturii din regiune.
Aniversarea a 200 de ani de la nașterea compozitorului emblematic Anton Bruckner își pune amprenta asupra programului artistic din Salzkammergut, inclusiv prin concertul susținut de Orchestra Bruckner din Linz. În programul evenimentelor muzicale se remarcă și ziua de 21 iunie 2024 – Ziua Europeană a Muzicii și Mobilității, ocazie cu care spațiile publice din regiunea austriacă se transformă într-o scenă imensă pentru artiști.
Ce personalități istorice și-au pus amprenta asupra regiunii Salzkammergut
Diferite momente și etape istorice și-au pus amprenta asupra arhitecturii regiunii austriace. Inițial, aceasta respecta tiparele tradițional-alpine: case modeste, cu acoperișuri abrupte și ferestre mici. Lucrurile au început să se schimbe odată ce Bad Ischl a devenit reședința imperială de vară a lui Franz Joseph și a Prințesei Sisi. În peisajul arhitectural au apărut tot mai multe vile cu balcoane și ferestre generoase, unde artiști precum Johannes Brahms și Anton Bruckner își găseau altădată inspirația. La rândul ei, frumusețea naturii a devenit o sursă de inspirație și pentru Gustav Klimt. Arhitectura actuală, încadrată de peisajele autentic-alpine, oglindește încă atmosfera de altădată. Vila Imperială și Vila Lehár, ambele în Bad Ischl, sunt doar două dintre obiectivele turistice emblematice, aflate pe lista vizitatorilor fascinați de cultură.
Informații generale
Regiunea istorică Salzkammergut se desfășoară pe 3 landuri: Salzburg, Stiria și Austria Superioară. În ultimii 12 ani, Salzkammergut s-a remarcat în rândul destinațiilor de nișă preferate de români, ceea ce reprezintă atât o oportunitate, cât și o mare provocare pentru localnici: supraturismul. În acest sens, proiectele derulate de Capitala Culturii Europene în 2024 își propun să susțină dezvoltarea durabilă și sustenabilă a regiunii, prin aducerea în atenția turiștilor a satelor mai puțin cunoscute, adesea învecinate cu cele populare.
Românii care vor să călătorească în Capitala austriacă a Culturii Europene pot ajunge și mai ușor în Salzkammergut, începând din primăvară. Pe 2 aprilie 2024, Wizz Air va introduce noi zboruri pe ruta București-Salzburg (cel mai apropiat mare oraș de regiune). În plus, pe durata călătoriei, turiștii se pot deplasa ușor și alte orașe ale culturii din Austria, așa cum este Linz, desemnat Capitala Culturii Europene în 2009 și aflat la aproximativ 90 de minute de Salzburg și Viena.