A fost descoperit oxigen în atmosfera nocivă a planetei Venus!

0
283
oxigen-venus

Oamenii de știință au descoperit oxigen în atmosfera planetei Venus. Aceasta are o atmosferă extrem de densă, compusă din 96,5 % dioxid de carbon, 3,5 % azot și urme de alte gaze, inclusiv dioxid de sulf, potrivit Reuters.

Oxigenul reprezintă aproximativ 21% din aerul Pământului, restul atmosferei noastre fiind în principal azot. Și majoritatea viețuitoarelor – inclusiv oamenii – au nevoie de oxigen pentru a supraviețui.

Vecinul planetar al Pământului, Venus, oferă o poveste cu totul diferită. Atmosfera sa nocivă este dominată de dioxid de carbon – 96,5% – cu cantități mai mici de azot și urme de gaze. Oxigenul este aproape absent. De fapt asta știm până acum, deoarece Venus primește mult mai puțină atenție științifică decât alte planete, cum ar fi Marte.

Folosind un instrument de la bordul observatorului aeropurtat SOFIA – un avion Boeing 747SP modificat pentru a transporta un telescop în infraroșu într-un proiect comun între NASA și Centrul Aerospațial German – oamenii de știință au detectat acum oxigenul atomic într-un strat subțire cuprins între alte două straturi ale atmosferei venusiene.

Ei au observat că acest oxigen atomic, care constă dintr-un singur atom de oxigen, diferă de oxigenul molecular, care constă din doi atomi de oxigen – oxigenul respirabil.

Cercetătorii au descoperit oxigen în atmosfera planetei Venus

Cercetătorii au detectat în mod direct oxigen, pentru prima dată, pe partea îndreptată spre soare, unde este de fapt produs în atmosferă datorită ultravioletelor de la Soare, descoperire făcută de un telescop din Hawaii. 

Oxigenul este produs pe planetă de radiațiile ultraviolete de la Soare, care descompun dioxidul de carbon atmosferic și monoxidul de carbon în atomi de oxigen și alte substanțe chimice, au spus cercetătorii. O parte din oxigen este apoi transportat de vânt spre partea întunecată.

„Această detectare a oxigenului atomic pe Venus este o dovadă directă a acțiunii fotochimiei. Pe Pământ, stratul nostru de ozon care protejează viața reprezintă un exemplu binecunoscut al unei astfel de fotochimii”, a declarat astrofizicianul și co-autorul studiului Helmut Wiesemeyer, de la Institutul Max Planck.

Pe Venus există un strat de nori care conțin acid sulfuric până la o altitudine de aproximativ 65 km deasupra suprafeței planetare, cu vânt extrem de puternic, care suflă în direcția opusă rotației planetei. La aproximativ 120 km deasupra suprafeței, vântul suflă în aceeași direcție cu rotația planetei.

Oxigenul ar fi prezent între aceste două straturi, la o altitudine de aproximativ 100 km. S-a constatat că temperatura oxigenului variază de la aproximativ minus 120 grade Celsius pe partea de zi a planetei, la minus 160 de grade Celsius pe partea sa întunecată.

Venus, cu un diametru de aproximativ 12.000 km este puțin mai mică decât Pământul. În Sistemul nostru Solar, Pământul se află în „zona locuibilă” din jurul Soarelui – distanța considerată nici prea aproape, dar nici prea departe de o stea pentru a putea găzdui viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.