Turismul de croazieră este în creștere, iar navele de croazieră sunt tot mai moderne. Turiștii aleg acest tip de călătorie pentru că se pot bucura de mai multe destinații pe durata unui circuit de 5-7-10 zile, au toate serviciile incluse și confortul unui hotel. Totodată, navele de croazieră pot fi considerate raiul gastronomiei.
Pe un vas de croazieră puteți găsi de la pizza la fripturi variate, fructe de mare sau salate proaspete. Dar, în ciuda varietății culinare, liniile de croazieră nu sunt cunoscute pentru calitatea mâncării. De cele mai multe ori, mâncarea e extrem de procesată, iar preparatele sunt de o calitate slabă spre medie, rar la calitate superioară.
În timp ce mâncarea poate avea un gust delicios în opinia multora, ingredientele folosite nu sunt la nivelul alimentelor întâlnite în restaurantele de pe uscat. Pe navele de croazieră se folosește foarte multă mâncare congelată.
Pe un vas de croazieră va exista mereu riscul unei boli sau a unui disconfort stomacal. Majoritatea turiștilor se plâng de rău de stomac, de rău de mare sau greață și vărsături. Într-o astfel de călătorie cu siguranță nu vă doriți un disconfort de la stomac, care vă poate strica vacanța.
Indiferent dacă aveți un stomac sensibil, dacă vreți să mănâncați mai sănătos sau pur și simplu simțiți nevoia să fiți atenți la mâncarea consumată, mai jos veți găsi 7 alimente pe care ar trebui să nu le consumați la bordul unui vas de croazieră.
Pizza veche și congelată
Pizza este unul dintre cele mai consumate mâncăruri la bordul vaselor de croazieră, anunță Royal Caribbean, dar fiți atenți la bucățile mai vechi. Dacă nu sunteți la orele de masă și totuși doriți să mâncați ceva, recomandarea este să evitați pizza. De cele mai multe ori, pizza e congelată, iar gătirea și expunerea ei timp îndelungat la mediul ambiental o fac să nu mai fie bună de mâncat. Se recomandă să mergeți în restaurantele unde puteți solicita o pizza proaspăt gătită.
Condimente la comun, atenție la muștar si ketchup!
Se recomandă să vă spălați pe mâini atunci când mergeți la masă. Cu toate acestea, nu aveți cum să confirmați dacă absolut toată lumea și-a spălat mâinile cu săpun și apă caldă înainte de a intra în sala de mese. Când vedeți acele oliviere și zone cu condimente, reține doar că au fost folosite de sute de persoane.
Pe lângă clasicele sare și piper, în acele oliviere veți găsi și ulei, oțet și chiar muștar si ketchup. Condimentele ar trebui să fie refrigerate după ce sunt deschise. Dar veți observa că sunt lăsate în aer liber ore întregi pe navele de croazieră.
Deoarece temperatura exterioară nu poate fi controlată, șansele de de a dezvolta bacterii cresc. Acest lucru vă poate face vulnerabili la intoxicații alimentare. Din aceste motive, aveți grijă când vine vorba de folosirea acestor condimente. Poate doriți să vă gândiți de două ori înainte de a pompa ketchup pe burger și apoi să-l mâncați
Apa de la robinet nu e mereu potabilă
Într-un mediu tropical, în aer liber, cum ar fi o croazieră, este important să rămâneți hidratat. Dacă nu beți apă în mod constant, s-ar putea să vă treziți cu o durere de cap în mijlocul vacanței, ceea ce vă poate crea un mare disconfort.
Apa potabilă este întotdeauna inclusă în tariful de bază, însă nu și sticlele îmbuteliate, dar puteți aduce întotdeauna o sticlă de apă reutilizabilă pe care să o încărcați cu apă din surse de încredere.
Cu toate acestea, este posibil ca apa de la robinet să nu fie întotdeauna sigură în anumite destinații portuare, ceea ce implică riscul de apariție a bolilor transmise prin apă. Este posibil ca unele țări să nu aibă apă potabilă curată, acesta fiind contaminată cu bacterii cu care corpul vostru nu este familiarizat. Atenție la apa consumată și la indicațiile primite de la reprezentanții vaselor de croazieră și agențiile de turism.
Omleta gata făcută
Omletele pot fi o alegere bună pentru o porție de proteine de dimineață. Însă pe navele de croazieră, omleta de la bufet nu e chiar ce trebuie. Sunt vase de croazieră care folosesc ouă pudră, cu o textură moale. Sau sunt omlete proaspete, făcute din ouă adevărate, dar expunerea îndelungată la lămpile de căldură le va usca rapid.
Dacă totuși doriți o omletă bună, mergeți în zona de gătit live. Veți avea garantat o omletă proastpătă pe care o puteți personaliza cu spanac, brânză și multe altele.
Bacon
Personal, iubesc baconul la micul dejun. Însă acest aliment delicios diferă de la un hotel la altul, inclusiv pe vasele de croazieră. De cele mai multe ori, aceste bucăți de șuncă pot fi prea grase și lipsite de gust. Pentru a nu vă strica pofta de mâncare pentru restul zilei, nu încercați slănina la micul dejun. Se recomandă fructe, cafea, brioșe și alte preparate gustoase de dimineață.
Nu exagerați cu chiflele / pâinea
De la mese nu lipsește pâinea, dar se recomandă consumul cumpătat de chifle și în general de pâine. În primul rând, bucurați-vă de preparatele culinare alese și nu vă umpleți stomacul doar cu pâine.
Luați în considerare dacă mâncați doar pentru că puteți sau dacă vă este foame. Nu vă încărcați prea mult stomacul doar pentru că mâncarea arată apetisant și e gustoasă!
Nu consumați alcool pe stomacul gol
Profita de numeroasele preparate culinare pe care le avețila dispozitie! În plus, mâncați bine înainte de a consuma alcool. Nu riscați să vă stricați vacanța de la câteva beri sau pahare cu alcool băute înainte de masă. Vă veți simți rău și, probabil, veți ajunge la mahmureală neplăcută. În unele croaziere se recomandă consumul de alcool îmbuteliat. Aveți grijă de sănătatea voastră pentru o croazieră memorabilă!